Fredrik Nilsson får diplom av förra årets vinnare Ylva Wastesson och blommor av 2019 års vinnare Susanne Nitz. Foto: Leif Andersson

Fredrik från Duvbo är årets vänligaste sundbybergare

Fredrik Nilsson från Duvbo är årets vänligaste sundbybergare. "Bara kärlek", säger pristagaren.

  • Publicerad 08:15, 3 okt 2021

Facebookgruppen Vänliga Sundbyberg med runt 8 200 medlemmar utser varje år Årets vänligaste sundbybergare. I år får Fredrik Nilsson utmärkelsen för att han öppnat upp sig rakt, ärligt och med humor om psykisk ohälsa.

– Först blev jag nästan bara generad och tänkte att jag har ju inte gjort något utan bara berättat hur jag mår, säger Fredrik och fortsätter.

– Bara att bli nominerad var kul, det var bara kärlek. Och när det stod mig mellan mig Anja (andraplacerade Anja Egertz Klein reds. anm.) tänkte jag herregud ni kan inte mena allvar. Men då fick jag upp ögonen för att folk lyssnar och att det behövs pratas om det här.

Berättat om vardagen

Fredrik beskriver det själv som att han berättat i FB-gruppen om hur vardagen kan se ut för någon som är lite ”annorlunda” och, eller, kämpar med ångest, självmordstankar och depression.

Att prata om det är otroligt viktigt menar Fredrik. Facebookgrupper där folk lyssnar är ett bra forum.

– Att skriva om det och att söka sig till grupper med likasinnade ger jättemycket. Du lär du dig jättemycket om dig själv och får input. Men framför allt är den här förståelsen och kärleken fantastisk.

För responsen i Vänliga Sundbyberg har varit otrolig berättar han.

Fredrik Nilsson får diplom av förra årets vinnare Ylva Wastesson och blommor av 2019 års vinnare Susanne Nitz. Foto: Leif Andersson

– Gud ja. Ibland får jag tre-fyra sms om dagen från folks som frågar hur jag mår i dag och berättar om något roligt som hänt så att jag ska må bra, säger Fredrik som berättar att politiker i staden också hört av sig till honom.

– Jag var så sjukt ödmjuk när jag skrev om det första gången att jag var tvungen att luta mig tillbaka i soffan och undrar vad är det som händer. Det har lyft mig otroligt mycket.

Våga fråga

Och utbytet är såklart åt båda hållen. Flera medlemmar har skrivit till Fredrik privat att de har fått upp ögonen för någon i sin omgivning till exempel.

– Det är många som frågar vad kan jag göra för den och den personen. Jag skulle önska att folk vågade fråga om sådant mer öppet också för då blir det ännu mer feedback för andra människor.

Fredriks inlägg i gruppen är ofta skrivna med mycket humor och det är medvetet.

– Om jag inte kan skoja om det, vad ska jag göra då? Jag vill vill visa folk att det är okej att skoja, för kan man göra det så kan man prata om det också, säger Fredrik

Bor i Duvbo

Namn: Fredrik Nilsson

Ålder: 49

Bor: Duvbo

Aktuell: Utsedd till Årets vänligaste sundbybergare 2021 i FB-gruppen Vänliga Sundbyberg

Visa merVisa mindre

Föregående års vinnare

2017 Denita Landegren

2018 Prima Singh

2019 Susanne Nitz

2020 Ylva Wastesson

....och så lite om Vänliga Sundbyberg

Facebookgruppen startade 2016 och har cirka 8200 medlemmar. Alla får nominera någon till Årets vänligaste sundbybergare. Men de som får rösta är endast de som deltagit till priset, som i år hamnade på 4 945 kronor.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29