PROTEST. På söndagen genomfördes en så kallad "die-in", som en protest mot bygget av förbifart Stockholm. Foto: Extinction Rebellion.

Fredlig protest vid bygget av förbifarten i Hjulsta

Under söndagen genomfördes en fredlig protest vid brobygget i Hjulsta. Aktivister lade sig ner på marken och spelade döda för att protestera mot investeringarna i fossil infrastruktur.

  • Publicerad 13:02, 7 okt 2019

På söndagen arrangerade Trafikverket en så kallad "bromenad" över den nya bron vid trafikplats Hjulsta. Då passade nätverket Extinction Rebellion på att genomföra en protest.

John Sundh är medlem i nätverket, och nöjd med söndagens aktion.

– Ja absolut, det blev bra. Vi läste upp en kort text med vårt budskap: hur fel vi tycker att det är att investera i fossil infrastruktur. Sedan lade vi oss ner på marken och spelade döda, för att visa vad som finns att vänta om vi inte vänder utvecklingen. Det handlar om att väcka uppmärksamhet och gå utanför ramarna.

– Det var många som kom fram och pratade, och undrade hur vi ser på förbifarten.

Målgruppen, säger han, var både besökare och politiker.

– Det handlar om att visa våra politiker att det inte går att fortsätta med business as usual. Samtidigt vill vi få människor att inse att vi är på väg åt fel håll.

John Sundh berättar att den här protesten var en del av en internationellt koordinerad aktion, som skedde på samma dag i hela världen, för att uppmärksamma starten av den globala aktionsveckan. Att det sammanföll med "bromenaden" var egentligen bara en slump.

Allt gick mycket fredligt till, vilket också var tanken.

– Vi hade en bra dialog med polisen på plats och vi gjorde inget olagligt. Vi ville ha låg tröskel för att delta i den här protesten, som ett sätt att skapa uppmärksamhet för vår aktionsvecka och visa vårt stöd för klimataktivister världen över.

PROTEST. På söndagen genomfördes en protest mot bygget av förbifart Stockholm. Foto: Extinction Rebellion