Daniel Mert räcker över en chorizo med senap och ketchup till Fredhällsbon Alexander Köll, som gillar att köpa lunch i Fredhälls kök. Foto: Märta Lefvert

Fredhällsborna köar för Daniels hemgjorda burgare

Daniel Mert kan konsten att laga korv och hamburgare. Han har stått i grillkiosk i 35 år och i maj tog han över Fredhälls kök. Sedan dess strömmar kunderna till. – Han gör de godaste kioskburgarna jag ätit, säger stammisen Alexander Köll.

  • Publicerad 05:01, 11 jun 2020

Vid lunchtid är det fullt upp i grillkiosken i Karlfeldtsparken i Fredhäll. Daniel Mert grillar korv, lagar hamburgare och rullar tunnbrödsrullar i rask takt, medan väntande kunder småpratar i skuggan under träden.

Tolv timmar om dygnet jobbar han, sju dagar i veckan. Slitigt, men också roligt.

– Det bästa här är den sköna stämningen. Jag har fått ett så härligt och varmt bemötande av Fredhällsborna, säger han.

”Jag gör mitt arbete med stolthet”, säger Daniel Mert. Foto: Märta Lefvert

Daniel Mert har varit ”korvgubbe” i 35 år, som han skämtsamt säger. De senaste fyra åren har han stått i Strandgrillen vid Djurgårdsbron. Där kunde det bli rejält stökigt. Därför uppskattar han lugnet i Fredhäll extra mycket.

– Här är det en skön blandning av singlar och par, unga, barnfamiljer och åldringar. Det är lugnt och människor är vänliga, säger han.

Lagar Fredhällsburgare

Och kärleken tycks vara besvarad. Sedan Daniel Mert tog över grillkiosken i maj har kunderna strömmat till. Han får mycket beröm, bland annat för sina egengjorda hamburgare och sitt hemlagade mos. På menyn finns bland annat Fredhällsburgaren med chilimajonäs, krispsallad, rödlök, tomat, ost och bacon.

Fredhällsburgaren.  Foto: Privat

– Han gör de godaste kioskburgarna jag ätit. Jag brukar alltid välja hamburgare här, säger Alexander Köll, som bor i närheten och redan blivit stammis.

I dag överger han dock hamburgaren för en chorizo med senap och ketchup. Bakom honom köar Martin Scotte och Christian Linderholm, som jobbar hemma på grund av coronapandemin. De passar på att umgås på lunchen.

Fredhällsborna Martin Scotte och Christian Linderholm ska gå ner till vattnet och äta sina tunnbrödsrullar.  Foto: Märta Lefvert

– Jag har sett att det är mycket folk här så jag tänkte att jag skulle testa, säger Martin Scotte som beställer tunnbrödsrullar till både sig och kompisen.

Arbetar med stolthet

Daniel Mert är förstås glad över grillkioskens popularitet. Han tror att det fanns ett uppdämt behov av en bra grillkiosk och menar att kvalitet är A och O för att behålla kunderna.

– Maten ska vara vällagad även när den är gjord i en grillkiosk. Och jag lyssnar efter vad kunderna vill ha och justerar menyn utifrån det. Jag gör mitt arbete med stolthet, säger han.

Inom kort döper han om grillkiosken, till Daniels Burger och Grill. Det namnet lär bli kvar länge.

– Jag hoppas på att vara kvar här till pensionen, säger Daniel Mert.

Lunchkö utanför grillkiosken, som snart byter namn till Daniels Burger och Grill. Foto: Märta Lefvert