Skräpigt. 64 elever i årskurs 1 medverkade under städdagen. Foto: Lilla Alby skola

"Fredagskul" gav 50 kilo skräp

Elever från Lilla Alby skola gick med i projektet End Plastic Soup, ett globalt initiativ som startade i Amsterdam 2018. Insatsen innebar att 50 kilo plast och annat skräp togs upp i och vid sidan av Bällstaån.

  • Publicerad 14:42, 26 jun 2020

I ett samarbete med Sundbyberg Rotaryklubb avslutade 64 årskurs 1-elever på Lilla Alby skola läsåret med en beundransvärd insats. Under en fredag håvade barnen och rotarymedlemmar upp skräp från ån som skiljer Sundbyberg och Stockholm.

– Vi hade varit där tidigare och sett att det var skräpigt, men det var mer än vi föreställt oss, säger Madeleine Pallblad, fritidsledare på skolan och ordförande i Sundbyberg Rotaryklubb.

Längs Bällstaån

På elevernas begäran var det deras ”fredagskul” som nyttjades för att städa upp i och längs med ån. Eleverna fick även se vad elever i andra städer i världen lyckats städa upp vilket inspirerade, enligt Madeleine Pallblad.

– Vi gick längs Bällstaåns strand i en timme och barnen försökte håva upp allt de såg, säger hon.

50 kilo skräp kördes till återvinningen, men det var mycket av det upplockade som hamnade i ordinarie papperskorgar och aldrig blev vägt.

Några dagar senare var eleverna iväg till Lötsjön, men det var inte enbart positivt. Eleverna hade helst haft med sig håvarna dit också.

– Skräpplockandet har hjälp dem att förstå innebörden av nedskräpningen. Jag tror vi kommer att göra det här fler gånger, säger Madeleine Pallblad.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar politiker i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte har...tisdag 19/1 1:15

Bussar fortsätter ersätta tvärbanan

Nyheter Skulle börjat rulla i december Trots löfte om att tvärbanan skulle vara igång före jul fortsätter ersättningsbussar att trafikera sträckan mellan Alvik och Bromma flygplats. Enligt SL rör det sig om någon vecka kvar.måndag 18/1 11:34

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15