Fredagsfikat fick Svetlana att börja med bakning

Flemingsbergsbon Svetlana Soboleva kom till Sverige från Vitryssland för fyra år sedan. Det var här hennes intresse för bakning väcktes. Nu har hon kommit på delad andraplats i programmet Hela Sverige bakar. – Att vara med i programmet är bland det bästa som har hänt i mitt liv, säger hon.

  • Publicerad 13:00, 12 dec 2019

Svetlana Soboleva bor med sin man och sin son på 1,5 år i Flemingsberg. Hon kom till Sverige från Vitryssland för fyra år sedan. Det var här som hennes intresse för bakning väcktes.

– Jag jobbade som barnskötare och då hade vi alltid fredagsfika. Jag tyckte att det var roligare att baka något själv istället för att köpa. Det var så jag började baka, berättar hon.

Bakningen hjälpte henne också att känna sig hemma i det nya landet.

– Det gjorde det lättare att hantera stressen när man byter land. Man måste göra något gott för att inte vara ledsen.

Svetlana började lägga ut bilder på sina bakverk på sitt instagramkonto liberosis_me. Det var där hon upptäcktes av produktionen för Hela Sverige bakar.

Jag tänkte först: Nej, min svenska är inte bra, jag är lite blyg, det är inget för mig.

Svetlana Soboleva.

– De kontaktade mig och tyckte att jag skulle söka. Jag tänkte först: Nej, min svenska är inte bra, jag är lite blyg, det är inget för mig. Sedan tänkte jag att jag ska pröva. Det är bra att gå utanför sin comfort zone, säger hon.

Vill arbeta som bagare

Svetlanas favoritbakverk är macarones. Hon tycker också om att göra klassiska italienska och franska bakverk som croissanter och danish pastery. Det blir även brld.

– Jag bakar nästan varje dag om jag har tid.

Bakande har blivit mer än ett intresse. I oktober börjar Svetlana en konditorkurs och i framtiden vill hon jobba som bagare.

Att vara med i programmet är en av de bästa händelser som har hänt mig i mitt liv.

Svetlana Soboleva.

– Jag har en lärarutbildning från Vitryssland, men har bestämt mig för att byta bransch.  Jag tycker om att baka tårtor, kanske en gång i livet kan jag öppna mitt eget företag och baka tårtor till födelsedagar och bröllop.

Hur var det att vara med i Hela Sverige bakar?

– Det var inte lätt. Jag har varit föräldraledig nästan ett år och inte haft kontakt med människor. Min svenska är inte så bra. Det var en utmaning för mig, men väldigt roligt. De andra deltagarna och de som jobbar med programmet har hjälpt mig väldigt mycket. Att vara med i programmet är en av de bästa händelser som har hänt mig i mitt liv.