Inne i den lilla vagnen på Vällingby torg trängs Fred Taikon, hans syster Ramona Melker och praktikanten Alicia Kqik.

Det ligger en tät frityrdoft i vagnen. Både en lángos och en lángospizza är beställd.Fred och Ramona, som är uppväxta i Rinkeby, har sannolikt gjort fler langós än de flesta i Sverige.

I grillen vid Hässelbys golfbana har Ramona sålt lángos i närmare 10 år. Övrig tid har hon hjälpt sin bror på samma vagn som Fred haft i 20 år – som har varit runt från norr till söder.

– Jag köpte den av polisen för 20 år sedan, säger han.

I Vällingby sedan april

Men i april, efter att coronapandemin slog till, bestämde han sig för att det var slutåkt. Fred fick tillstånd att ställa lángosvagnen hemma i Vällingby centrum.

– Vi driver vagnen genom en förening och har inte tjänat en krona sedan vi öppnade. Men vi vill att den ska stå här permanent. Folk i Vällingby måste bara få upp ögonen för lángos, säger han.

Han drivs varken av att introducera själva maträtten eller göra stora pengar, säger han.

– Jag har själv gått arbetslös och vill fortsätta det jag försökt göra i tio år. Att hjälpa andra att komma tillbaka till arbetet.

Hur klarar du dig själv?

– En vän betalar min hyra och all mat hemma för att han ska kunna ha någonstans att bo. Det är så verkligheten ser ut.

Fred Taikon har blivit vän med gubbarna på torgbänkarna utanför. Många av dem har det knapert.

– Säger du inte hej längre, skojar Fred med en man som sitter utanför kyrkan.

Lite senare kommer mannen fram till Fred och frågar om han får köpa en läsk för en tia.

– Det går alldeles utmärkt, säger Fred.

"Är något nytt"

Inne i vagnen tar Ramona en paus och blandar till sin kaffe.

– Jag har gjort lángos i 20 år och är utbildad kock, men detta är ändå något nytt, säger hon.

Att stå och försöka sälja lángos i Vällingby centrum är nämligen något helt annat än att göra det på en golfbana eller festivaler.

– Vi har stamkunder från Skärholmen och Södertälje, men här i Vällingby verkar många inte veta vad langos är, säger Fred.

Fred har sedan starten haft några praktikanter som arbetstränar hos honom, men skulle vilja ta emot fler.

– Allt bygger på att vi får igång ett fungerande samarbete med staden, att de hjälper till att slussa folk hit. Hittills går det för långsamt. Är man bara bra på huvudräkning och kan vika en pizzakartong så välkomnar jag dig, säger Fred.