"Les Petits Lascars" heter musikateljén där barn och föräldrar träffas för att sjunga på franska. Foto: Ulrike McCullough

Franska toner klingar i Birkastan

Glöm Paris. Du behöver bara ta dig till Birkastan för att få fransk feeling. Vasastadsbon Vincent Demargne för vidare den franska visskatten och har skapat musikateljén "Les Petits Lascars" för barn och föräldrar.

  • Publicerad 14:34, 19 maj 2015

Det började med att Vincent Demargne ville låta sin dotter ta del av den franska kulturen. Sen insåg han att fler tänkte samma sak. 2011 startade Vincent en musikateljé på Birkagården som han kallar "Les Petits Lascars", ungefär "de små rackarna". Dit kommer cirka 40 familjer med sina barn på lördagar och söndagar för att sjunga på franska tillsammans.

– Vi har en grupp för yngre barn, mellan 2 och 4, och en barnkör med lite större barn. Vi sjunger både traditionella franska sånger och samtida låtar, säger Vincent Demargne.

Barnkören har nyligen spelat in "La Seine", en låt som sjungs av Vanessa Paradis i filmen "Ett Monster i Paris".

Intresset för att vara med har varit stort, vilket Vincent tror beror på att det finns många fransoser i Vasastan.

"Birkastan påminner om Paris"

– Och många känner en längtan efter sina rötter. Det finns ett socialt behov av att träffas, prata språket och bygga upp ett socialt nätverk i Stockholm, säger Vincent Demargne som själv flyttade från Frankrike till Sverige för 16 år sedan.

– Birkastan kallas ju för ''Lilla Paris''. Själv uppskattar jag butikerna, restaurangerna och den lokala stämningen. Det finns en speciell öppenhet här och området påminner om Paris franska kvarter, säger Vincent.

Vill du vara med?

Den 30 maj klockan 10 och den 31 maj klockan 9.30 träffas Les Petits Lascars i Birkagårdens lokaler på Karlbergsvägen 86B. Det kostar 150 kronor att vara med på en lektion.