Lill-Marie Pangel i Akalla trädgårdsstad har haft en svår tid den senaste månaden. Hennes hund, Jackson, misstänks ha drabbats av den franska hjärtmasken. Foto: Johan Kindbom

Fransk hjärtmask kan finnas i Kista

Jackson insjuknade under julhelgen. I flera veckor svävade bordercollien mellan liv och död utan att veterinärerna kunde hitta felet. Nu misstänks hunden vara den första på det svenska fastlandet som angripits av den fruktade franska hjärtmasken.

  • Publicerad 00:00, 24 jan 2012

Det är redan känt att den franska hjärtmasken finns hos rävar i Skåne, Småland och längs med västkusten. Men ännu har den inte påträffats i Stockholm.

Hittills har två hundar drabbats i Sverige, båda på ön Sydkoster i Bohuslän. Men nu misstänks 3-årige bordercollien Jackson vara drabbad, och det skulle i så fall vara första gången det händer på svenska fastlandet.

När han med en viftande svans och ett glatt humör möter oss i hallen hemma hos Lill-Marie Pangel i Akalla är det svårt att tro att han för bara några veckor sedan låg för döden.

Men den kala, avrakade och avmagrade magen skvallrar om vad hunden gått igenom.

Matte Lill-Marie berättar att Jackson blev trött, deppig och saknade aptit dagarna före jul.

– Det började med feber och när han började hosta blod på julafton blev jag riktigt orolig.

Jacksons feber blev värre. Efter julhelgen tog Lill-Marie med Jackson till akuten. Sedan dess har det blivit otaliga besök hos veterinärer, tre omgångar på djursjukhus och flera röntgenundersökningar. Dessutom har han genomlidit kraftig lunginflammation, haft andningssvårigheter och cirkulationsförändringar i blodet.

– Veterinärerna trodde tidigt att det kunde handla om parasiter och vi har avmaskat från början. Men inget hjälpte. Flera gånger trodde jag att Jackson skulle dö, det har varit en fruktansvärd tid, berättar Lill-Marie.

Efter att veterinärerna avfärdat orsak efter orsak, bland annat tumörer, fick Lill-Marie till slut beskedet att veterinärerna misstänker den franska hjärtmasken.

– Hans symptom stämmer, speciellt den kraftiga lunginflammationen som är en sekundär reaktion. Jag har fått många frågor om jag varit i Danmark eller i södra Sverige med Jackson, men det har jag inte. Det finns många rävar på Järvafältet – det vet alla. Så varför skulle den inte ha kunnat komma hit, säger Lill-Marie.

I dag, en månad senare, efter hittills fyra avmaskningar mår Jackson bättre. Men veterinärerna har fortfarande inte hittat mask i hans avföring. Enligt Camilla Jüllig, veterinär på länsstyrelsen, är det inte lätt att lokalisera parasiten i djuren.

– Parasiter är knepiga varelser och finns ibland i vilostadier. Ibland utsöndrar de ägg i avföring och ibland ingenting. Det gäller dessutom att avmaskningsmedlet träffar rätt plats i rätt stadium, säger Camilla Jüllig.

Jackson är nu inbokad för hjärt­ultraljud för att försöka få mer klarhet i frågan. Om den franska hjärtmasken nu nått Järvafältet är det problematiskt för hundägare. En smittad hund innebär oftast otaliga veterinärbesök med dyra räkningar som följd, och i värsta fall kan djuret dö.

– Den här historien har hittills kostat mig 40 000 kronor. Som tur var är Jackson försäkrad. Men han blir ju inte immun mot masken efter det här.

Många hundägare kring Järvafältet är oroliga för att masken kommit till Stockholm. På läns­styrelsen väntar man på att komma i kontakt med veterinärerna för att få reda på vad som hänt.

– Enligt lagtext ska alla anmälningspliktiga sjukdomar anmälas till Statens veterinär­medicinska anstalt (SVA) redan vid misstanke, säger hon.

Hur gör man som hundägare för att skydda sig?

– Blir en tarmparasit befäst i landet är det klokt att se över sin hunds avmaskningsutiner, säger Camilla Jüllig.

Fakta

Finns hos sniglar

Enligt uppgifter från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har endast två hundar i Sverige smittats med den franska hjärtmasken – båda på ön Sydkoster. En av dem avled.

Masken är utbredd i Europa och finns bland annat hos rävar i Danmark.

Masken sprids via rävars avföring som lockar till sig sniglar. När hunden sedan nosar, slickar eller äter upp snigeln smittas den.

Masken påverkar inte människor.Källa: SVA

Visa merVisa mindre