Pärlproffs. Frans och lillasyster Ilse hjälpte till att pigga upp lekparken i Larsboda med sina pärlplattor. Foto: Privat

Frans färgexplosion i coronamörkret

När allt bommade igen på jullovet fixade Frans Fredriksson, 6, en coronasäkrad pärlplattefestival i Larsboda. ”Det var så tråkigt med corona – man kunde inte göra något roligt”, säger han.

  • Publicerad 15:11, 12 jan 2021

Pandemin gjorde jullovet gråare än vanligt. Julresan till mormor och morfar i Umeå ställdes in. Badhus, idrottshallar och bibliotek stängde.

Då ville Frans Fredriksson, 6, pigga upp tillvaron.

I lekparken på gården i radhusområdet i Larsboda ordnade han förra lördagen en pärlplattefestival för sig, lillasyster Ilse, 3, och alla grannar.

Coronasäkrat

18 barn lydde skyltarna, höll avstånd och nöp med klädnypor fast 75 pärlplattor i de åtta linor som surrats fast i träd och gungställning.

Allt från Pokémonfiguren Pikachu till hjärtan, stjärnor och regnbågar i alla möjliga och omöjliga färger. Efteråt belönades alla med diplom.

– Det var kul, jag fick mycket inspiration av de andras pärlplattor, säger han.

I två, tre år har han pärlat och till festivalen gjorde han sin mest avancerade skapelse hittills. Han hade sökt efter ”pixel art” på paddan och hittat en ritning till Charizard från Pokémon. En stor del av jullovet kämpade han för att bli klar med den blåvingade figuren med den eldfängda andedräkten i tid.

– När vi åt sa han: ”Jag får ta en tugga och så får jag lägga två pärlor”, säger mamma Angelina Fredriksson.

Planerar dockhus

Han fick 30 000 pärlor i julklapp och planerna är stora. Han vill pärla ett dockhus åt lillasyster Ilse.

– Det ska bli fem våningar, säger han.