Det svenska stafettlaget på läktaren i Málaga. Jenny åkervall längst ner i bild. Foto: Läsarbild Sergej Nikolajev

Från valkampanj till VM-medalj för Jenny Åkervall

Jenny Åkervall från Danderyd gjorde succé på friidrotts-VM för veteraner. Hon lämnade Málaga med två medaljer i bagaget.

  • Publicerad 14:38, 19 sep 2018

– Det känns fantastisk men för min del blev allt upp och ner, säger Jenny Åkervall.

Med det menar hon att det gick oväntat bra för henne i de grenar hon inte tränat inför. Inte heller hade hon hunnit förbereda sig fullt ut. Jenny Åkervall var förstanamn på Socialdemokraterna i Danderyds lista till valet och hade fullt upp med valkampanjen innan avresan till Málaga.

– Ja, det kändes lite svårt att förbereda sig för att jag skulle delta på VM mitt i valtider. Jag kunde inte vara med på första halvan av VM men åkte ner direkt efter valet.

Öppnade med längd

Med sina drygt 8000 deltagare är veteran-VM världens största friidrottsarrangemang. När Jenny kom plats öppnade hon med att delta i längdhopp som en uppvärmningsgren.

– Jag tänkte att jag ställde upp för att komma igång inför 400 meter. Men i längd har jag knappt tränat och ännu mindre tävlat. Samma sak med 80 meter häck där jag ändå tog mig till final, säger hon.

I häck-finalen fick Jenny tyvärr bryta efter att ha fått en smäll av deltagaren på banan bredvid.

– Jag vinglade till och trampade på sargen vid banan. Det är sånt som händer men jag blev helt förvånad. Jag var ju var mest inriktad på att ta tre steg mellan häckarna.

Succé i stafetterna

Det var i stafetterna 4x100m och 4x400m som det blev medaljer för det svenska laget i K40-klassen. I laget fanns förutom Jenny en till som bor i Stocksund – Anna Björkstedt. Silvermedaljen hämtades hem i 4x100m och i 4x400m blev det brons med endast en 100-dels sekunds marginal ner till fjärdeplatsen.

– Det gick överraskande bra och vi hade bra växlingar och sprang snabbt. Det var många duktiga nationer på plats så det känns riktigt roligt.

Att Jenny skulle börja tävla inom friidrott var ingen självklarhet även om hon var aktiv under några år i högstadieåldern. Hennes äldsta son tränade friidrott och under en av hans träningar träffade hon på Mattias Sunneborn.

Kul att man gör resultat även om man är äldre

Jenny Åkervall

Sunneborn startade upp en mamma-grupp och nu har Jenny Åkervall tävlat i vuxen ålder under sju år. Och träningen ger resultat, idag springer Jenny snabbare än hon gjorde för sju år sedan.

– Kul att man gör resultat även om man är äldre. Att lyfta tunga och springa snabbt stimulerar på bästa sätt. Och det känns, jag mår bra både fysisk och mentalt.

För Sveriges del ställde över 150 deltagare upp under veteran-VM och det blev 11 guld, 19 silver och 13 brons. Sverige hamnade till slut på 16:e plats i medaljligan. Förutom Sverige tog 73 andra nationer minst en medalj i Málaga.