Förvaltar mörkt arv. Det Örsundsbrobördiga bandet Dark Legacy ska spela i England. Foto: Foto: Pressbild

Från Örsundsbro till London

Hårdingarna Dark Legacy, med rötterna i Örsundsbro, åker på sin första turné utanför Sveriges gränser. Nu väntar både London och Manchester metalbandet.

  • Publicerad 01:15, 10 okt 2015

Hade jag
spelat för att bli rik hade jag lagt av för längesen.

De blandar extrem metal och doom, men har på senare år också blivit mer melodiösa och symfoniska i sin musikstil. Örsundsbrobördiga bandet Dark Legacy tog sin början för lite drygt 19 år sedan. Då hette bandet Rest in peace och bestod av ett gäng mellanstadieelever som hade bestämt sig för att lära sig spela instrument och göra musik. Men mycket har hänt sedan dess. Och egentligen är det först nu som bandet börjar skörda framgångar. Nästa vecka lämnar bandet Sveriges gränser för första gången, för två spelningar i England.

– Det blir en liten turné i England i mitten av oktober. Det är första gången vi spelar utanför Sverige, så det känns riktigt kul, säger Mikael Dagobert, som är sångare i bandet.

Den första spelningen kommer att äga rum den 15 oktober, på klubben Fiddlers Elbow, som arrangerar en kväll i doom- och metalanda. Den andra spelningen äger rum dagen efter, den 16 oktober, i Manchester. Då kommer Örsundsbrobandet bland annat att dela scen med det Finländska Doom-bandet Church of Void på klubben The Star and Garter.

– I England kommer vi även att premiärspela tre låtar från vårt kommande album. Det ska bli spännande, säger Mikael Dagobert.

Lång väg till debutplattan

Det tog hela 17 år innan bandet släppte sin debutskiva. Nu lite drygt två år efter skivdebuten håller bandet på att iordningställa sin andra skiva som kommer att ges namnet ”The Rejects”. Releasen för den är planerad till nästa år, 2016, när bandet firar sitt 20-årsjubileum. Och på plattan avslöjar Mikael att det kommer att finnas en hel del nyheter.

– Vi söker influenser i massvis av musikstilar och genrer. En av låtarna som planeras att hamna på den nya skivan kan nästan beskrivas som pop. Det känns som band som bara spelar traditionell metal, känns rätt tråkiga, säger Mikael Dagobert.

Det finns inget som tyder på att bandet planerar att stagnera eller lägga ner sitt musikprojekt efter 20-årsjubileumet nästa år. Som bandets sångare sa strax efter att de släppt sin debutplatta AD Extremum Epilogue:

– När en hårdrockare ger upp, då är det verkligen kört. Då snackar vi jordbävning. Hade jag spelat för att bli rik hade jag lagt av för längesen, jag spelar för att jag älskar det. Och det sammanfattar väl metalgenren på ett ganska bra sätt.

Dark Legacy

2004 bytte bandet skepnad och namn från
Rest in peace till Dark Legacy.

Aktuella med: Turné i England, London och Manchester.

Så låter bandet: Dark Legacys musik kan
beskrivas som en påse gott och blandat, men där någon varit lurig och gömt en chilipeppar
i botten av påsen.

Visa merVisa mindre

Sånt som sagts

itat från bandets sångare Mikael Dagobert under åren:

När en hårdrockare ger upp,
då är det verkligen kört. Då snackar vi jordbävning.

Vi tänker inte berätta för
någon vad de borde rösta på
eller ska ha för tro. Men vi har ändå en tanke, vi pluggar inte bara in och skriker fuck i en och en halv timme. Vi spelar musik.

Visa merVisa mindre

13-årige Melvin blev rånad och slagen – så mår han nu

Nyheter Mamma Carina trodde att Melvin skämtade då han ringde och berättade att han blivit rånad. – Nu är jag tacksam att det gick så bra och för allt stöd han får från kompisar och många andra, säger hon.onsdag 20/10 0:08

13-åring rånad och slagen

Nyheter En 13-årig pojke slogs ner vid Vattenparken. Därefter rånades han på mobiltelefon, bankkort och elsparkcykel.måndag 18/10 10:27