Peter Plax hittades död vid Rösjön 2 augusti. Han har beskrivits som en ambitlös och omtyckt person. Foto: Åsa Sommarström, Privat

Från mordlarm till rättegång – därför dödades Peter Plax

16-åringen som stod åtalad för mordet på Peter Plax vid Rösjön dömdes till vård. Mitt i har bevakat fallet som började kvällen den 2 augusti när Peter hittades död.

  • Publicerad 08:00, 10 nov 2019

Larmet: 16-åringen ringde själv polisen

Den 2 augusti kom larmet. En 16-årige pojke ringde till polisen och berättade att han hade begått ett grovt brott. Vid Rösjön i Sollentuna fann polisen en död pojke och en yxa. Den döda pojken visade sig vara 16-åriga Peter Plax från Danderyd.

Gripandet: Pojkarna var skolkamrater

16-åringen som själv ringde till polisen häktades misstänkt för mordet på Peter Plax. Dagarna efteråt kom information fram om att pojkarna varit klasskamrater och gått i skolan tillsammans i Danderyd.

Rektorn på skolan: ”Viktigt att visa medkänsla”

Fribergaskolan står inför en ny termin och det är en märkbart tagen rektor som sitter vid sitt skrivbord. Under Gunnar Rydwiks 22 år som rektor varav de senaste tio åren på Fribergaskolan har han aldrig varit med om något liknande.

– Alla är chockade och det är ofattbart det som har hänt. Det gör ju att det är många som tänker och funderar mycket. Där måste vi finnas för vår personal och för våra elever, även om vi inte har några svar, säger han.

Rektorn om mordet på Peter, 16: ”Viktigt att visa medkänsla”

Mamman: ”Peter såg upp till honom väldigt mycket”

Några dagar efter yxmordet berättade Peters mamma Olga om om tragedin: ”Jag vill sprida en ljus bild av Peter, det är därför jag pratar. Och för att rikta kärlek och tacksamhet till alla som lider med oss och stöttar oss.”

Peter Plax, gravsättning, Danderyd Kyrka.

Begravningen: Hundratals samlades för att hedra Peters minne

Två veckor efter mordet vid Rösjön jordfästes Peter Plax vid Danderyds kyrkogård. Familj och många vänner närvarade. Veckan innan samlades skolkamrater, grannar och föräldrar på Fribergaskolans skolgård för att hedra minnet av Peter.

Sinnesundersökning: 16-åringen lider av psykisk störning

Några veckor efter Peters död rapporterades det att den mordmisstänkte 16-åringen kan lida av en allvarlig psykisk störning, efter att han genomgått den lilla sinnesundersökning. Efter att den stora rättspsykiatriska undersökningen genomförts fastslogs att så var fallet.

Planen: 16-åringen ville veta hur det var att döda någon

Den 16-årige pojke erkände tidigt att han mördat Peter Plax. I förhör berättade han om sin plan. Han sa att han kände för att döda någon, men att han inte visste varför. Under sommarlovet hade han haft tankar om att mörda någon eventuellt ta sitt eget liv.

18-åringen: Han skulle ha dödats vid sjön

I förhören kom det även fram information om att Peter Plax inte var 16-åringens första tänkta mordoffer. Det var en 18-årig vän från Djursholm. 18-åringen berättade i förhör att han och 16-åringen planerat att mötas kvällen då Peter Plax mördades: ”Jag kan inte föreställa mig att han skulle döda mig. Det hade varit hemskt för mamma.”

Rättegången: Tros får vård

Den 31 oktober började rättegången mot den mordmisstänkte 16-åringen. Han har erkänt mordet men om han döms är det högst troligt att han döms till vård i stället för fängelse. Under tisdagen 5 oktober avslutades den fjärde och sista rättegångsdagen.

Domen: Döms till vård

16-åringen dömdes den 18 november för mord och förberedelse till mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Därmed döms han på bägge åtalspunkterna. Han ska också betala skadestånd till målsägandena. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård eftersom han lider allvarlig psykisk störning.

Pappan: Vill hedra Peter Plax minne

10 mars 2020 skulle Peter Plax ha fyllt år 17 år. För att minnet av tonåringen från Danderyd inte ska handla om ett meningslöst mord vill hans föräldrar nu hitta sätt att hedra sin sons minne.

Peter Plax fick aldrig fylla 17 – pappan berättar om sorgen