Från missnöje till fest

Det började med ett stort missnöje, men nu ställer nätverket Trivsam Stadskärna till med fest på torget. Delvis för att fira – men också för att hålla Sumpans engagemang vid liv.

  • Publicerad 17:08, 26 feb 2018

Trivsam Stadskärna vill bevara Sundbybergs småstadskänsla.

Initiativet till nätverket uppkom efter att det första planprogrammet för stadskärnan presenterades.

– Då var upprördheten stor, säger Per Janse, en av initiativtagarna.

Förra veckan presenterades de nya idébilderna, och fastän det är en klar förbättring jämfört med det tidigare förslaget så säger han att det är för tidigt att slappna av.

– Vi ser det som en seger, men det finns fortfarande planer på höga hus som kan skugga delar av torget.

Per Janse säger att engagemanget inte handlar om lokalpatriotism utan menar att Sundbyberg har något alldeles unikt som inte får förstöras.

– Det byggs mycket i Stockholm också, men ingen skulle komma på tanken att korka igen Gamla stan, säger han.

Kommunen uppmuntrar

5 mars ställer organisationen till med fest på torget – dels för att fira framgångarna, men också för att påminna om att kampen inte är över.

– Än är allt inte frid och fröjd, utan vi måste fortsätta att bevaka detta. Vi vill uppmana till att fortsätta följa arbetet i detaljplanerna, säger Per Janse.

Han utlovar bland annat musik och talare, och i samband med detta kommer även kommunen att visa upp sitt nya planförslag i Framtidspaviljongen på torget.

Regina Kevius, stadsbyggnads- och exploateringschef i Sundbybergs stad, tycker att det är bra att stadskärnans framtid diskuteras och välkomnar engagemanget.

– Vi vill finnas på plats och höra vad Sundbybergarna tycker. En kommun måste utgå från människors synpunkter, säger hon.

Planprogrammet för den nya stadskärnan tas upp på kommunstyrelsens möte 12 mars.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Lite sämre betyg i Sumpan i år

Nyheter Mest avgörande är föräldrarnas utbildningsnivå Tjejerna i Sumpan har bättre betyg än killarna i nian och det samma gäller barnen i friskolor kontra de i kommunala. Men störst roll verkar det spela om har föräldrar som pluggat vidare efter...torsdag 2/12 1:15

Inte många kvar i Solna och Sumpan av de som föddes 70

Nyheter Bara drygt 3 procent har blivit Solna och Sumpan trogna En gång sumpan/Solnabo, alltid sumpan/Solnabo? Knappast. De allra flesta drar. Kommunerna är i botten när det gäller invånare som bott här hela livet.onsdag 1/12 8:28

En timme i julbonanza

Nyheter Här är ställena som går all in på julen Första advent är här och många börjar pynta och fixa inför julen. Vi hälsade på två ställen där man minst sagt går all in på julen – tidigt och maxat!onsdag 1/12 8:20