Grannar. Från radhus på Storkällans väg och villor på Boplatsringen är Ältabergs industriområde bara ett övergångsställe bort. Foto: Johan Kristensen

Frän lukt sprider oro i Ältadalen

Samtidigt som Nacka kommun vill bygga ut Ältaberg försöker man stoppa den fräna lukten som sprids till bostäderna i Ältadalen. – Det är en källa till oro. Dels är doften i sig obehaglig och du vet inte om du råkar illa ut om du andas in den, säger Ältadalsbon Emil Ekström.

  • Publicerad 11:41, 3 jun 2021

Endast ett övergångsställe över Storkällans väg skiljer de närmsta radhusen och villorna i Ältadalen från industriområdet Ältaberg. Inom några hundra meter ligger även Sigfridsborgsskolan, Ältadalens förskola och Sarahemmet.

Varje vecka

Emil Ekström är en av flera Ältadalsbor som har anmält att en obehaglig lukt sveper in från någon av industrierna i Ältaberg.

– Det luktar ganska starkt som något slags lösningsmedel eller som när man har lagt på nagellack. Nästan varje vecka känner jag lukten så det är ju en del i verksamheten och inte något som händer av misstag.

Spårade lukten

Under vintern spårade kommunen företaget.

– Det krävde viss utredning. Företaget gör en ventilationsutredning och vi väntar oss att få den under juni månad. Sedan får vi se vilka åtgärder som föreslås, hur omfattande ombyggnationen är och vilka kostnader den medför för företaget. Vi håller tummarna för att problemet åtgärdas före årsskiftet men det är ingen garanti, säger kommunens miljöchef Per Enarsson.

Kommuner är skyldiga att se till att industrier inte skadar människors hälsa.

– Man förväntar ju sig att myndigheterna ska hålla koll och vi inte ska behöva bekymra oss, säger Emil Ekström.

Ska ta hänsyn till känsliga personer

Kommuner ska enligt Miljöbalken se till att industrier inte stör så att det skadar människors hälsa.

Folkhälsomyndigheten skriver att det ska göras ”en medicinsk eller hygienisk bedömning, utan att det tas hänsyn till ekonomiska eller tekniska avvägningar”.

Hänsyn ska tas till känsliga personer som allergiker.

Visa merVisa mindre