Andy Frank och Luciana Amado Sandberg. Foto: Stefan Källstigen

Från loppis till stor fest – Andy och Luciana startade BandDagen

Andy Frank är eldsjälen från Portland, Oregon som blåser liv i Bandhagens centrum. Han och Luciana Amado Sandberg är initiativtagare till BandDagen som årligen hålls för att skapa gemenskap bland Bandhagenborna.

  • Publicerad 19:00, 18 okt 2019

Den första BandDagen arrangerades för fem år sedan, då som en liten gatuloppis. Efter det fick såväl Bandhagenborna som Andy Frank blodad tand.

– Det var en väldigt vacker dag, och allt var väldigt spontant. Året därpå arrangerade jag och min medkonspiratör Luciana Amado Sandberg BandDagen i centrum.

Blandar musik, konst och mat från alla världens hörn

Det som började som en vårmarknad har sedan dess expanderat. Lördagen den 19 oktober arrangeras den andra årliga BandDagen Höstmarknad, och i fjol gick startskottet för en julmarknad.

– BandDagen är något vi arrangerar tillsammans med alla som besöker. Det ska vara en happening med mat konst, konst, loppis och musik. Det behövs verkligen i Stockholm, och speciellt på vår sida av stan.

Han berättar att han ofta får höra av personer runt om i staden att de besökt marknaden eller sett dess affischer.

– En kvinna berättade att hon bott i Bandhagen i 40 år, men att hon aldrig tidigare upplevt den gemenskapen som hon upplevde på BandDagen, säger han.

”Mångfalden i Bandhagen är en skatt”

Andy Frank flyttade till Bandhagen för tolv år sedan tillsammans med frun Maj och döttrarna Rhys, 22, och Zeila, 26. Han beskriver en tacksamhet över att få bo där.

– Jag har sån tur, det är en skatt att det finns en sådan mångfald bland alla som bor här.

Passionen att bidra till gemenskap i ett område är något Andy Frank ofta återkommer till. Han menar att alla människor har sina egna unika kunskaper och erfarenheter att dela med sig av.

Andy Frank och Luciana Amado Sandberg.

– Vi har tur som får leva i Sverige, med tillgång till alla sociala förmåner. Sjukvård, utbildning och föräldraledighet till exempel. Sådana förmåner ska aldrig tas för givet, speciellt när man kommer ifrån ett land som USA där inget av det är tillgängligt.

Andy Frank berättar att han har vänner i USA som inte har någon sjukförsäkring och som måste ha tre jobb för att överleva.

– Det är därför gemenskap bland människor är så viktigt. Det skapar trygghet, vi behöver varandra.

Jag vill att alla ska vara med

Andy Frank

Under årets upplaga av BandDagen höstmarknad, som sponsras av ICA Bandhagen och HSB Brf Bandhagen, kan besökarna vänta sig något annorlunda från vad en vanlig höstmarknad brukar innebära. Andy Frank utlovar DJs, konstnärer, mat från alla världens hörn och ett stort antal försäljare.

– Det ska ska vara en dag då lokala konstnärer och artister ska kunna visa upp och sälja sin konst.

Andy och Luciana bjuder in alla till festen den 19 oktober.

– Jag vill att alla ska vara med. Alla som vill bidra till ett hälsosamt samhälle är välkomna, säger han.

Här kan du läsa mer om BandDagen.