Läraren Sabrina Sarri Arrighetti och rektor Christer Jones. Foto: Leon Hansén

Från kris till pris för Råbyskolan

Förr flydde lärarna från Råbyskolan. Men i år bjöd kommunens utbildningschef på tårta. Råbyskolan har fått det störta uppsvinget bland Upplands-Bros skolor – med högre betyg för både lärare och elever.

  • Publicerad 11:44, 15 jun 2018

År 2016 rapporterade Mitt i om en lärarflykt från Upplands-Bro kommun. Råbyskolan var värst drabbad, med hela 20 lärare som hade lämnat sina tjänster under en tvåårsperiod.

Men nu är framtidstron stor på Råbyskolan. Det berättar rektorn Christer Jones som tillträdde i höstas.

– Nu är det tvärtom. Vi anställer i stället fler lärare, säger Christer Jones.

Kommunen bjöd på tårta

För några veckor sedan kom kommunens skolchef Kaj Söder på besök och bjöd på tårta. Råbyskolan har nämligen haft den största förbättringen i den årliga enkäten ”Våga visa”, som delas ut på skolor i Upplands-Bro.

– Det roligaste är att föräldrar och elever ger en mer positiv bild av skolan. Det finns en framtidstro och det känns som att vi är på rätt väg, säger Christer Jones.

Elever och föräldrar har fått svara på olika frågor om skolan. Resultatet är fortfarande en bit ifrån snittet i kommunen, men samtidigt har skolan förbättrat sig rejält på en majoritet av svaren. Lärarna får genomgående gott omdöme.

Blev nominerad

En förälder nominerade till och med läraren Sabrina Sarri Arrighetti till Upplands-Bros årliga pedagogiska pris. Hon har arbetat på Råbyskolan i 14 år och var en av fem finalister. I år har fokus legat på förhållandet mellan skolan och hemmet.

– Det känns nästan överväldigande. Jag blir glad för Råbyskolan, eftersom det är ett gemensamt arbete som ligger bakom detta, säger Sabrina Sarri Arrighetti.

Hon lyfter fram tillgängligheten – att föräldrarna har tillång till lärarnas privata mobilnummer och kan ringa vid behov.

Även om hon anser att skolan fått oförtjänt mycket kritik tidigare år, menar hon att det faktiskt skett ett lyft – svart på vitt.

Högre betyg

– Det här året syns en klar höjning av elevernas betyg, säger hon.

Till hösten ska personalen få tydligare roller. Man kommer att arbeta i två team, med behöriga lärare, förskollärare, fritidspedagoger, barnskötare och resurspedagoger.

– Tidigare har man kanske behövt utföra sysslor om egentligen inte tillhör ens arbetsuppgifter, men så ska det inte vara längre, säger Christer Jones.

Enligt det nya arbetssättet ska lärarna helt fokusera på undervisningen, medan fritidspedagoger och annan personal riktar in sig mot raster och övergångar inom och mellan olika skolformer.

– Det kommer finnas aktiviteter för barnen på varje rast. 

Brobo hade granat i trädgården – döms till fängelse

Nu har dom fallit i målet mot den 26-årige man som i somras greps i samband med att polisen slog till mot en lägenhet i Bro och där hittade en handgranat, revolver och narkotika.tisdag 20/10 15:29

BLÅLJUS: Bålstabo utsatt för bedrägeri – 180.000 kronor togs

En Bålstabo har utsatts för bedrägeri. 180.000 kronor försvann från hans konto.tisdag 20/10 10:59