Från kråkslott till paradis – här är Sundbybergs vackraste hus

Sundbybergarna har sagt sitt. Stadens vackraste hus ligger på Villavägen i Duvbo. – Fantastiskt! säger husets stolte ägare Per Mattson.

  • Publicerad 15:57, 15 nov 2016

Det gula höga trähuset med torn, röda fönsterbågar och lindblomsgröna detaljer går inte att missa. Villa Paradiset, som huset så passande heter, fick nära nog var tredje röst i tävlingen Sundbybergs vackraste byggnad som vi utlyste under hösten.

Mitt i Sundbyberg gör hembesök hos en glad och stolt husägare.

– Fantastiskt! Jag såg de nio finalisterna i tidningen och tyckte det var roligt att vara med. Att vinna känns otroligt kul, säger Per Mattson som bor här med sambon Lina och sonen Axel.

Men den praktfulla skönheten i Duvbo, byggt 1902, har inte alltid burit på dagens glans. Det hus som Per köpte 1981 var ett helt annat.

– Jag var hos en kompis i Duvbo för att svetsa min farsas rostiga bil när jag fick syn på huset. Det var riktigt ruffigt. Grå fasad, kraschade fönster och igenväxt trädgård. Ett kråkslott, berättar Per.

Men ändå:

– Jag såg charmen och södersluttningen. Jag blev blixtförälskad. Jag ringde upp ägaren och frågade om huset möjligen var till salu.

Det var det. Problemet var bara att ingen hade velat betala det pris som ägaren begärde. Efter fyra månaders förhandling skakade de hand på 320 000 kronor.

Per och hans dåvarande flickvän som lämnade tvåan på Kungsholmen för sitt renoveringsprojekt, och en lång resa började.

– Det var utedass och kallvatten via trädgårdsslang i köket. Oisolerat, kallt och illa åtgånget. Men vi hade varken råd med hantverkare eller att bo någon annanstans under renoveringen, så vi bet oss fast och gjorde allting själva. Bitvis sov vi i badrummet, det var ju varmast!

Per Mattson på favoritplatsen – glasverandan. Foto: Anna Z Ek

Den 24-årige KTH-studenten Per hade sommarjobbat i byggbranschen och var ”allmänhändig”, flickvännen inredningsintresserad.

Strategin blev att beta av rum efter rum, enligt en viss metod.

– Det fanns inte mycket att bevara, men huset har sin själ från sekelskiftet. Det kändes viktigt att återskapa den gamla designen.

Och ja, Sundbybergs skönhet nummer ett är vackert även på insidan. De 300 kvadraten är fulla av detaljer som socklar, stuckatur och snickerier i husets ursprungliga design och färger. En del i original finns kvar. Som fönster, dörrar, en vedspis och husets gamla hjärta idag beläget i tvättstugan: bakugnen.

Här får namnet sin förklaring. Huset var nämligen bageri och butik tidigt 1900-tal under namnet konditori Paradiset. Under hungersnödåren under första världskriget ringlade sig brödköerna långa utanför.

Vad betyder huset för dig?

– Det har ju blivit en viktig del av mitt liv. Det låter kanske lite konstigt, men jag kan inte tänka mig att man kan bo bättre, säger Per.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kriminella fick polisen att sjunga

Nyheter Nu lever Michael Lundh ut sin dröm Trots att drömmen fanns sedan barnsben, tordes inte Michael Lundh sjunga. 50 år senare har den tidigare piketpolisen övervunnit sin rädsla. För det kan han tacka både seniorer, Christer Sjögren och...fredag 20/5 17:58

Hon hyllas för dikter inspirerade av Sundbyberg

Nyheter Får litterär skylt: "Känner mig mycket hedrad" Snart 30 år efter hennes första diktsamling står den där: Gunnel Arvidssons litterära skylt vid Lötsjön. Hedrande, tycker poeten själv.fredag 20/5 17:54

Tredjeklassare i drömprojekt – sätter betyg på lekparker

Nyheter Testar stadens utbud: "Får ha det kul och leva livet" Hur roliga är egentligen Sundbybergs lekparker? Ett gäng verkliga experter på området får äran att reda ut den saken, i ett projekt signerat Kymlingeskolans fritidshem.fredag 20/5 11:46