Jakob är en av sex spelare i Frej som har varit med sedan första året i Superettan, 2015. Foto: Pekka Pääkkö

Från knattespel till elitfotboll i IK Frej

Han växte upp en dryg halvkilometer norr om Vikingavallen och började spela fotboll i IK Frej som 5-åring. Nu är Jakob Glasberg en av de bärande spelarna när hans moderklubb gör sig redo för sin fjärde säsong i Superettan.

  • Publicerad 07:49, 27 mar 2018

– Ja, han är ett av våra starkaste kort. En bra kille och en bra spelare med snabbhet, spelförståelse och fin högerfot, säger Roberth Björknesjö, manager i IK Frej, medan en traktor försöker ploga bort snön som vägrar sluta falla över Vikingavallens konstgräs.
En stund senare släntrar spelarna ut i kylan och in på arenan, redo för dagens träning. Många av dem är nya för året, men i truppen finns också en handfull spelare som har varit med ända sedan 2015 – IK Frejs första år i Superettan.

Har IK Frej som moderklubb

En av dem är 22-årige högerbacken Jakob Glasberg, som dessutom har IK Frej som moderklubb.
– Jag var inte en av de bättre när vi var små, jag hade inte vuxit till mig riktigt. Kanske vid 10–11 började jag känna att jag hade lite talang, säger han.

Jakob Glasberg i IK Frejs färger, 10 eller 11 år gammal. Foto: Privat

Några år senare började han på Engelbrekts skola, med fotbollsinriktning, och bytte klubb till Danderyds SK.
– Där spelade jag både med 95:orna och när jag var 14 år även med A-laget i division 4. Jag fick en del smällar men det var en bra läropeng, säger Jakob.

Självklart ja till Djurgården

Efter två säsonger i Danderyds SK frågade Djurgården om Jakob ville komma till dem och spela med deras U17-lag.
– Jag är Djurgårdare så det var självklart att säga ja!
Inför säsongen 2014 flyttades Jakob upp från U19 till A-truppen. Han satt på bänken ett par gånger men fick ingen speltid alls i Allsvenskan, trots bra insatser i träningsmatcher.

Åter till Frej – nu i Superettan

Inför nästa säsong, 2015, lånades Jakob ut till IK Frej – moderklubben som klättrat uppåt i seriesystemet och nu var nykomlingar i Superettan.
– När jag var liten spelade Frej i division 3. Att spela med A-laget var inget jag drömde om på den tiden. Men nu kändes det jättebra med min moderklubb. Att det är den lokala föreningen här gjorde det ännu häftigare att få vara med som senior.

Ett enda kort på 76 matcher

Jakob var ordinarie stora delar av första säsongen, spelade 18 matcher, och i december 2015 gick han över på riktigt från Djurgården och skrev kontrakt med IK Frej.
De två senaste säsongerna har han varit helt ordinarie som högerback – med 29 matcher både 2016 och 2017. Noterbart är att han på 76 matcher som högerback i ett inte sällan tillbakapressat lag i Superettan har dragit på sig noll röda och ett enda gult kort.
– Det är ju bra att slippa avstängningar, men jag kan nog gynnas av att bli lite tuffare.

”Vi har ett spännande lag”

IK Frej kvalade sig kvar i Superettan 2015, kom på tionde plats 2016, och tvingades åter kvala i fjol. I år känner Jakob att det är dags att sikta högre.

Jakob Glasberg under et av försäsongens många snöiga träningspass på Vikingavallen. Foto: Pekka Pääkkö

– Ja, vi har ett väldigt spännande lag med en bra blandning av ungt och erfaret, och ett intressant forwardspar. Försäsongen har sett bra ut med segern mot Hammarby som höjdpunkt men vi har även spelat jämnt mot AIK och Djurgården, säger han.

Fakta

Premiär hemma den 2 april

Namn: Jakob Glasberg.
Ålder: 22 år.
Bor: Täby kyrkby.
Familj: Mamma, pappa, storebror.
Pluggar: Heltid på Handels, sista terminen.
Klubbar i karriären: IK Frej, Danderyds SK, Djurgårdens IF, IK Frej.
Tröjnummer: 2.
Matcher/Poäng: 76 matcher i Superettan. Noll mål, åtta assist (sex av dem 2017).
Kontrakt: Går ut efter årets säsong, klubben har inlett diskussion om förlängning.
Landskamper: Tre matcher i U19.
Aktuell: Högerback i IK Frejs A-lag som har seriepremiär i Superettan den 2 april då man möter Norrby IF hemma på Vikingavallen.

Visa merVisa mindre