Henrik Sundström, Jacob Bay och Johan Kallin är födda och uppvuxna på samma gata i Odenslunda. Max 60 meter från varandra, enligt Henrik. Foto: Emil Salmaso

Från källaren i Väsby till världen och kriget mot giganterna

Från föräldrarnas källare i Odenslunda till datamöss, dataspelsstolar och Optimusfabriken. I dag konkurrerar Väsbyborna som grundade tv- och datorspelsbutiken Maxgaming med elektroniska miljardgiganter.

  • Publicerad 17:54, 6 dec 2019

En trappa upp i Optimusfabriken står ett hav av kartonger och konsoller staplade bland färgglada hyllor. Playstation, Nintendo, datorer, hörlurar och digitala Pokémonarmband.

– Det är en av våra bästsäljare just nu. Armbandet fångar pokémons åt dig utan att du behöver ta upp Pokémon Go i telefonen, säger Jacob Bay och plockar upp en gul inplastad tröja från det Ukrainska e-sportlaget Natus Vincere.

Föräldrar har varit lite av en tröskel inom e-sporten. Men nu har gejming blivit mer normaliserat och många mammor visar engagemang. Foto: Emil Salmaso

Han började arbeta hos vännerna på Maxgaming som tonåring, var en av webbutikens första anställda och jobbar i dag som operativ chef.

– Förut var det många som köpte sina favoritlags tröjor, så som folk som gillar fotboll köper Barcelonas tröja med Messi på ryggen. Men den försäljningen har många av e-sportlagen tagit över själva nu.

15 år i Väsby

Jacob Bay går in på kontoret. Vid dörren står flera backar knallgrön koffeinläsk. Han sätter sig vid matbordet bredvid Johan Kallin som grundade Maxgaming tillsammans med vännen Henrik Sundström.

Förutom en stor tv och en vinkyl är rummet fyllt av skrivbord. På väggen sitter klockor som visar tiden i London, Moskva och Shanghai. Någon spelar online-rollspelet World of Warcraft på sina dubbla datorskärmar.

Det är populärt med lagtröjor. Precis som fotbollströjor, fast med e-sportlag i stället, säger Jacob Bay. Foto: Emil Salmaso

– Den korta historien är att vi började i min mor och fars källare i Odenslunda. Jag jobbade som it-samordnare på en skola och hade det som fritidssyssla. 2004 fick vi nys om en mus specifikt anpassad för gejming och blev de första i Norden som tog in och sålde den. Alla gejmers skulle ha den som julklapp, säger Johan Kallin.

Lagret spred sig plötsligt ut i vardagsrummet, och 2004 bestämde sig vännerna för att satsa på heltid. De flyttade lagret till det dåvarande industriområdet i Messingen.

– Vi har aldrig haft en fysisk butik. Så vi flyttade lagret till Messingen, där skolan ligger nu. Det var bra hyror på grund av rivningskontrakt. Sedan har vi cirkulerat runt mellan lokaler i hela Väsby. Men gejming var inte en grej då, säger Johan Kallin och gör citattecken i luften.

– Nu känner nästan alla någon som spelar.

Kosttillskott är populärt bland e-sportare. Dels för att få i sig näring och för bli snabbare och att orka mer. Foto: Emil Salmaso

E-sportstrender

Trender inom e-sporten

Det går ständigt trender inom e-sporten.

Datormössen ska vara så lätta som möjligt just nu, lite som med gympadojjor, enligt Johan Kalin.

Det pågår en diskussion kring huruvida trådlösa hörlurar är bättre än dem med sladd.

För omkring tio år sedan var det populärt med små kuddar under musen, så kallade ”hyperglides”, och musmattor i glas.

Om 20 år kommer allt vara trådlöst, spår Henrik Sundström.

Visa merVisa mindre

Konkurrerar med elgiganter

Henrik Sundström kommer in på kontoret. Han kommer från Maxgamings andra kontor i Smedby.

– Vi hade relativt låg omsättning de första tio åren. Sedan beställde vi datastolar från Kina speciellt anpassade för dataspelare, då tog det fart och vi flyttade tillbaka hit till Messingen där allting startade. Vi har alltid varit snabba på att ta in nya grejer och är helt nischade på just gejming, säger han.

De andra två instämmer. Men Johan Kallin uttrycker en viss oro över kommunens planer på att riva Optimusfabriken som en del av Väsby Entré-projektet.

Trenden inom e-sport just nu är att mössen ska vara så lätta som möjligt, ungefär som gympadojjor, säger Johan Kallin. Foto: Emil Salmaso

– De billiga lokalerna i Messingen har betytt mycket för oss, om det rivs kanske vi får flytta till norrort någonstans. Vi konkurrerar bara med miljardföretag som Webbhallen, Komplett, Inet, Elgiganten och Mediamarkt. Att vi är mindre gör oss snabbfotade, men det är också svårt att tävla med deras storlek och skalfördelar, säger Johan Kallin.

– Det här är vår nisch. Alla här kan identifiera sig som gejmers och det skulle bli lite konstigt om vi började sälja eltandborstar som konkurrenterna också, säger Jacob Bay och skrattar.

Full rulle. Henrik Sundström kliver in på ett av Maxgamings två kontor i Väsby.

Väsbyborna

Vännerna bakom Maxgaming:

Företaget hette tidigare Max FPS men bytte namn till Maxgaming omkring 2017.

Johan Kalin

Ålder: 39.

Bor: Odenslunda.

Familj: Två barn och fru.

Intressen: träning, gejming, aktier.

 

Henrik Sundström

Ålder: 37.

Bor: Dragonvägen.

Familj: Singel.

Intressen: Fiske, e-sport.

 

Jacob Bay

Ålder: 28.

Bor: Drabantvägen.

Familj: Singel.

Intressen: Träning, gejming.

Visa merVisa mindre

Proffsen från gejmingmeckat

Sverige var tidigt och länge världsledande inom datorspelande. Flera framgångsrika spelare i skjutspelet Counter-Strike, CS, kommer från Upplands Väsby.

– Väsby brukar rankas som ett CS-mecka. Både ”f0rest” och ”Jaegarn” kommer härifrån till exempel, säger Jacob Bay.

De tre vännerna från Sjukyrkoberget räknar upp namn på elitspelare från Väsby, gamla internetkaféer, vem som bodde var och börjar dividera var gränsen går mellan Bollstanäs och Odenslunda.

Både Johan och Henrik berättar att de spelade rymdsplatter-skjutspelet Quake under 90-talet, och Henrik försökte sig på en proffskarriär inom skjutspelet Return to Castle Wolfenstein som utspelar sig under andra världskriget.

Men när de var unga fanns inga stora prispengar för professionella spelare att tjäna som i dag.

– Utvecklingen har gått så snabbt. E-sporten är den yngsta sporten och vi försöker hela tiden förstå vart den ska ta vägen, säger Johan Kallin.

De andra instämmer. I dag säljer de redan datorspelsprylar över hela världen och har filialer i både Norge och Finland.

Enligt Henrik Sundström omsätter Maxgaming drygt 200 miljoner kronor och nästa år planerar de att expandera till Danmark.

– Det är svårt att få sporten tittarvänlig, men vissa spel har enorma prispengar nu för tiden. Men det kanske inte riktigt speglar trenden långsiktigt. Gejmingen är byggd på en gräsrotsrörelse, men den har lyft, säger Henrik Sundström.

Viktigt med e-handelsplattform. Den första knappade vi ihop själva, jag hade pluggat webbdesign och hade ingen aning, säger Johan. Foto: Emil Salmaso

VÄSBYBOR

Professionella e-sportare från Upplands Väsby:

Patrik ”f0rest” Lindberg har länge rankats som en världens bästa e-sportare och spelar sedan flera år i det svenska världslaget Ninjas in Pyjamas.

Robin ”flusha” Rönnquist anses vara en viktig spelare i det svenska världslaget Fnatic och amerikanska Cloud9.

Kristoffer ”Tentpole” Nordlund var tidigt en professionell spelare inom Counter-Strike. Han har bland annat spelat för de tre svenska världslagen Ninjas in Pyjamas, SK Gaming och Fnatic.

Fredrik ”Jaegarn” Andersson är i dag professionell kommentator av Counter-Strike-matcher. Bland annat för SVT.

Robin ”Fifflaren” Johansson, svensk e-sportsjournalist som i dag bor i USA.

Källa: Fragbite, Liquipedia
Visa merVisa mindre