PREMIÄR. Anna-Linda Egland, danslärare från Kulturskolan, Tamara Jovanovic och Amal Lehtinen Gaé serverade alkoholfri champagne Foto: Leif Oldenburg

Från Jamaica till Hagalund – nu dansar Blue Hill på film

Från gathörnen i Kingston på Jamaica till vinterrusket på Hagalundsgatan i Solna – den tuffa, explosiva dansen som inte liknar något annat har vandrat en lång väg. Förra veckan hade föreningen Blue Hill i Hagalund premiärvisning på sin egen dokumentärfilm om dancehall.

  • Publicerad 12:28, 28 jan 2015

Filmen, som producerats med stöd av kultursatsningen Mitt kvarter, spelades in under sommarhalvåret 2014. Mycket kretsar kring förberedelserna inför en streetdancetävling vid Galärvarvet på Djurgården. En av eldsjälarna bakom filmen är Amal Lehtinen Gaé.
– Jag och koreografen Francisca Beckert satt och pratade om hur vi skulle få ut vad dansen betyder för ungdomarna här i Hagalund. Så föddes idén att göra en film.

Det behövdes någon som kunde filma och klippa. Amal och Francisca kontaktade Stockholms dramatiska högskola. Många var intresserade – valet föll på Ellen Fiske.
– Hon förstod direkt vad vi ville få fram, säger Amal Lehtinen Gaé.

I centrum för handlingen står den 16-åriga Hagalundstjejen Tamara Jovanovic som går första året på Solna gymnasium.  Tamara började dansa när hon var i tioårsåldern och dansen är fortfarande en viktig del av hennes liv.
– Dansen är en stor grej för mig. Jag kan dansa ut allt alla mina känslor, den får mig att må bra.

Filmen heter #ettsamtalomdancehall och har visats två fredagar i Blue Hills lokal i Hagalund.
– Vi hoppas kunna köra den på flera ställen i Solna som exempelvis i Filmstaden. Målet är att in den på SVT, säger  Amal Lehtinen Gaé.

Oppositionsrådet Arne Öberg (S) fanns på plats vid den andra fredagsvisningen i Hagalund. Han var klart imponerad och gav filmen högsta betyg:
– Jättegrymt. Jag tror att det är få Solnabor som förstår vilka kvaliteter som finns i Hagalund, sa han efter visningen.

MER om Dancehall

Musikstilen dancehall har sina rötter i Jamaicas populärkultur och var till en början portförbjuden i radio på grund av sina vulgära texter. I stället framfördes den på enkla utomhusdiskotek i gathörnen. I Europa har musikstilen framför allt fått genomslag som dans – mycket på grund av sin explosivitet och intensitet.