
Flera tusen lägenheter i Söderort kan komma att ombildas. Men exakt när är oklart. Foto: Mostphotos
Från hyresrätt till bostadsrätt – så funkar det
Flera tusen Söderortslägenheter kan komma att ombildas i vår. Men vad innebär det för dig som faktiskt bor i en av lägenheterna? Mitt i Söderort ger dig svaret.
- Nyheter
- Publicerad 12:00, 14 feb 2019
När hyresrätter görs om till bostadsrätter kallas det ombildning. I vår kan det bli verklighet för flera tusen lägenheter i Söderort.
I korta drag innebär en ombildning att de som bor i de berörda lägenheterna bildar en bostadsrättsförening. Föreningen köper sedan hela huset av fastighetsägaren vilket ger varje hyresgäst möjlighet att köpa rätten till sin lägenhet.
– Många verkar inte förstå det där. Alltså att man inte bara köper en lägenhet på egen hand utan en hel fastighet tillsammans med sina grannar, säger Tomas Eriksson, verksamhetsutvecklare vid Hyresgästföreningen.
Ombildningen sker i tre steg
Så här går ombildningen till:
1. Intresseanmälan. Alla som är intresserade av att ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt skriver på en intresseanmälan. Det innebär inte att man har sagt ja till ombildning, utan att man är intresserad av att veta mer. När intressetiden löpt ut kallas till ett möte.
2. Beslut. Nu måste alla som är intresserade besluta sig för att köpa sin lägenhet. Det gör man antingen via en fullmakt eller på den faktiska köpestämman då fastigheten förväntas köpas. För att köpet ska gå igenom måste minst två tredjedelar av hyresgästerna förbinda sig till att köpa sin lägenhet om huset säljs.
3. Ekonomisk plan. Därefter är det dags att ta kontakt med banken. Ombildningskonsulterna har då lagt fram en ekonomisk plan över hur köpet ska gå till. Enligt Hyresgästföreningens rekommendationer bör den gemensamma låneinsatsen inte överstiga 30 procent av slutpriset.
Oklar tidsplan
Exakt hur lång tid ombildningar tar är svårt att säga i nuläget.
– En ombildning kan ta allt från ett år till flera. I den första fasen handlar det framför allt om hur aktivt ombildningskonsulterna arbetar med att få in intresseanmälningar, säger Tomas Eriksson.
De 20 000 hyresrätter som nu kan komma att ombildas ägs av Stockholms stad tre bostadsbolag: Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder. Ingen av dem kan säga när försäljningarna kan ske. Stockholm stad har inte ens fattat det formella beslutet, påpekar Stockholmshems kommunikatör Hanna Grön i ett mejl till Mitt i Söderort.
– Den enda information vi har är det som Moderaterna har gått ut med. Beskedet är att vi ska få direktiv och mer information innan sommaren.
Intresserade kan få nej
De tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm har ungefär 72 000 hyresrätter. Det är totalt 22 657 av dessa som kommer att få ett erbjudande om ombildning under våren. Samtliga allmännyttiga bostäder kommer att få ett erbjudande. Det innebär att vissa kan få nej, då 60 procent av bostadsbeståndet fortsatt ska utgöras av hyresrätter efter ombildningarna. Av de 60 procenten ska majoriteten vara allmännytta. Ansökningarna kommer behandlas i tur och ordning, vilket innebär att det är först till kvar som gäller.
Fakta
Här är områdena som kan ombildas
- Hökarängen
- Rågsved
- Skärholmen
- Bagarmossen
- Västertorp
- Sätra
- Fagersjö