Från Husby till miljardimperium vid Stureplan

De har blivit kallade för näringslivets Zlatan. Barndomsvännerna Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya växte upp i Husby och Gävle, och har tillsammans gjort en resa både som flyktingbarn till Sverige och som klassresa inom landet. Nu finns deras historia i romanform.

  • Publicerad 15:40, 12 okt 2016

Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya flydde till Sverige med sina familjer som barn. Saeid växte upp i Husby, och Ashkan i Sätra, ett liknande miljonprogramsområde i Gävle.
Livet i miljonprogramsförorterna var inte alltid lätt, de båda hade hemlängtan i början och kände sig utanför, men de bestämde sig tidigt för att inte låta det jobbiga bryta ned dem, och att de skulle ta vara på de möjligheter som gavs.

De har utbildat sig och gjort egna karriärer. Saeid Esmaeilzadeh är kemist i grunden, och blev som 28-åring Sveriges yngste docent i kemi.
Askan Pouya pluggade internationell ekonomi på universitetet samtidigt som han idrottade på elitnivå. 2000 blev han världsmästare i combat jujitsu, och har bland annat varit innovationsdirektör vid Lunds universitet.
Båda drömde om att bli entreprenörer och bestämde att göra det ihop.
Tillsammans har de byggt upp företagsgruppen Serendipity, som bygger upp företag som är baserade på nya idéer och företag med avancerade tekniker. Inom gruppen har de byggt upp bolag som totalt värderas till 4,5 miljarder kronor.
Inom näringslivet är de kända namn, men för den vanliga allmänheten är det få som känner till dem. Men nu finns deras resa tillsammans nedskriven i romanform.

I ”Miljardmakarna – Flyktingarna som byggde ett affärsimperium”, som är skriven av Ashkan Pouyas fru Emma Ahlén Poya, får man följa deras väg från flykten i Iran fram till livet som framgångsrika män inom näringslivet i dag.
– Det var Emma som frågade om hon fick skriva om oss, och visade oss ett utkast. Vi gillade tonen i berättelsen, det är mer än bara en historia om hur man lyckas som affärsman, säger Ashkan.
För Saeid och Ashkan var det som att uppleva allt igen när de fick läsa boken.
– Den grep tag i mig, jag grät genom halva boken och skrattade genom resten av den, säger Saeid.
Idag har de ett stort kontor på Stureplan. Ashkan bor i Djursholm med sin fru och två barn. Saeid på Östermalm med sin hustru och fyra katter, men han är ofta i Husby och Kista, eftersom hans pappa bor kvar i området.
– Vi växte upp under modesta förhållanden men som barn var man inte medveten om det, alla andra hade det likadant, säger Saeid.
De hoppas att boken kan inspirera andra som kommer från liknande förhållanden.
– Man kan få en stark drivkraft av att allt inte har varit så lätt, säger Ashkan.