Ateljé. Här, på Riddargatan 4, designar modemärket CDLP sina kläder som säljs över hela Europa och Nordamerika. Foto: Johan Sjölund

Från frallor till heta underbrallor

Sorgen var stor när anrika konditoriet Sturekatten stängde för gott. Nu har svenska modemärket CDLP tagit över lokalerna i det gamla 1700-talshuset på Riddargatan.

  • Publicerad 11:11, 9 sep 2022

I mars förra året försattes det anrika konditoriet Sturekatten i konkurs. Konditoriet hade då huserat i det gamla 1700-talshuset på Riddargatan sedan 1960-talet, och innan dess var det beläget på en annan adress på samma gata.

Nyheten slog ner som en bomb i Kaféstockholm, och många kommentarer på sociala medier präglades av såväl nostalgi som sorg och saknad.

Sturekattens möbler auktioneras ut

Under lång tid var det ovisst vad som skulle hända med lokalerna, och många spekulerade i om de skulle vara fortsätta vara ett kafé.

"Oh vilka fina minnen genom livet! Först tonårs och ungdomsåren när man träffades för att umgås i någon av alla trivsamma hörnor i den hemlika miljön", skrev en läsare på Mitt i Östermalms Facebook-sida efter nyheten om att Sturekatten gått i konkurs. Foto: Karin Nilsson

Juni 2022 markerade dock början på en ny era på adressen. Då flyttade det svenska modemärket CDLP in. I deras sortiment finns olika typer av kalsonger, badbyxor, t-shirts och skjortor.

Det fanns en tanke bakom deras val av lokaler.

– I Paris har alla modehusen sin ateljé högst upp där det finns takfönster, och det finns stora fina takfönster här på Riddargatan, säger Joakim Larson, operativ chef på CDLP.

I lokalen, som utgör företagets huvudkontor, designas alla CDLP:s kläder. Och i digital tid är detta fortfarande ett hantverk, berättar Joakim.

– Ja, vi har saxar och måttband och klipper och klistrar. Det är i allra högsta grad ett kreativt arbete.

Har ni bevarat något av inredningen?

– Ja. Konkursförvaltaren hade sålt alla möbler på auktion, men vi har behållt allt annat i original. Med tanke på att hela Stockholm är nyrenoverat är de här lokalerna rätt så unika. De har en otrolig historia och en själ som vi värnar om.

Det karaktäristiska trycket är inte det enda som vittnar om konditoriepoken på Riddargatan 4. Än så länge är inredningen bevarad, med undantag för de lösa inventarier som konkursförvaltaren sålde på auktion.

Hemtrevligt. Så här såg Sturekattens inredning ut år 2010. Foto: Karin Nilsson/Arkivbild