Prisfall. På tre månader har bostadspriserna dalat med 4,5 procent i Solna och med 6 procent i Sundbyberg, enligt Mäklarstatistik. Foto: Leif Oldenburg

Från "dopad" marknad till pristapp i Solna och Sundbyberg

Bostadspriserna har dalat i länet, så även i Sundbyberg och Solna. Men lokala mäklare som Mitt i har pratat med tycker inte att vare sig säljare eller spekulanter ska oroa sig.

  • Publicerad 15:20, 12 aug 2022

I juli hade priserna på bostadsrätter i länet sjunkit med i snitt 10 procent på tre månader, enligt siffror från sajten Mäklarstatistik. Också i Solna och Sundbyberg har kurvan vänt, men inte lika mycket som länet i stort. Här har priserna på bostadsrätter gått ner med 4,5 respektive 6 procent under samma period.

Sofia Andersson, fastighetsmäklare på Notar i Solna, märker att marknadsläget väcker frågor bland både köpare och säljare.

– Det är klart att det innebär en oro och ovisshet för folk, säger hon.

”Superkul att jobba”

Hon, liksom andra mäklare Mitt i har talat med, vittnar om en mer kravfylld yrkesroll sedan bostadspriserna började gå nedåt i våras. Fler visningar, vassare förhandlingsteknik och mer tillgänglig för samtal, så lyder några av dagens måsten.

Om det har fått Sofia Andersson att överväga branschbyte? Icke.

– Det är superkul att jobba som mäklare i Solna! säger hon.

Vänjer sig. Mäklaren Sofia Andersson kan nu se hur både säljare och köpare börjar vänja sig vid prisläget. Foto: Notar

Sebastian Scherdin, mäklare på Husman Hagberg i Sundbyberg, är också positiv.

– Det är den del jag tycker är nästan roligast i jobbet, att man får jobba mer på riktigt.

En av utmaningarna, menar han, är att övertyga folk om att göra affärer nu.

– Det jag tror att folk fokuserar mycket på är att alla pratar om att det är en dålig marknad. Men dålig för vem? Du köper och säljer ju på samma marknad.

I Sundbyberg kulminerade prisuppgången i februari. Scherdin kallar den marknad som rådde då för ”dopad”. Nu är den mer normal, menar han, samtidigt som det kan slå mot dem som köpte nytt när priserna var som högst.

– Jag tycker inte att det har varit så farligt, det är vissa fall, men då har kanske ett problem varit att någon mäklare har övervärderat bostaden de suttit på.

Stabilt i centrala Sumpan

Prisläget i det område han fokuserar på, centrala Sundbyberg, upplever han som ”stabilt”.

– Vissa bostäder har tappat mer i värde än andra, medan de väldigt fina har nästan fortsatt gå upp.

Mer arbete. Sebastian Scherdin tycker att det är roligt att jobba just nu. Foto: Sarah Angel

För Solnas del är Sofia Anderssons uppfattning att de sjunkande priserna påverkar alla typer av bostäder. Enligt henne är marknadsläget dock ”inte så illa som det skrivs”.

– Senast i går sålde jag en lägenhet som var 300 000 kronor dyrare än det senaste rekordet. Så det går fortfarande.

Och hur blir det på marknaden framöver?

– Jag tror att det kommer att stabilisera sig, utan de toppar och dalar som har varit, när vi vant oss vid var vi är i dag. Det tror jag att vi redan har börjat se faktiskt.

Månader av sjunkande priser

I Sundbyberg kulminerade prisuppgången i februari, med 66 389 kr/kvm för bostadsrätter. För Solnas del nåddes kulmen först i april, med 67 204 kr/kvm för bostadsrätter.

Prisutvecklingen för villor i de två kommunerna saknas på Mäklarstatistiks hemsida.

Enligt expertisen är räntehöjningar en av orsakerna till prisnedgångarna. Andra faktorer som har nämnts är högt utbud, stigande levnadskostnader och negativ marknadspsykologi.

Källor: maklarstatistik.se, Mitt i

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

De röstade – men fler än tidigare är soffliggare i Sundbyberg

Nyheter Lägst deltagande i kommunvalet i Rissne och Hallonbergen: "Katastrof" Av de röstberättigade var det 75,7 procent som röstade i kommunalvalet i Sundbyberg. Det är ett tapp med nästan fem procentenheter jämfört med 2018. Lägst var deltagandet i Hallonbergen och Rissne.fredag 23/9 15:27

Fyrverkeri avfyrades mot polisbil vid Rissne IP

Nyheter "Vi hade gärna sett att fler vårdnadshavare besökt matchen" I fredags hölls det en fotbollsmatch mellan två gymnasieskolor på Rissne IP. Kommunen befarade stök, men ordningsstörningarna blev inte lika stora som under matchen på Sundbybergs IP den 2 september.måndag 19/9 16:15

Gåsmamma flög högst i snälltävling

Nyheter Hyllas för sin gässtfrihet: "Jätteroligt" Årets vänligaste sundbybergare bor i ... Solna. Anja Egertz Klein tog hand om de italienska tamgässen vid Lötsjön och kan nu stoltsera med ytterligare en fjäder i hatten.fredag 16/9 14:54