– Det har varit en stor dröm spela där en dag, en rolig milstolpe. Och det var kul med publiken och alla gamla vänner från Sollentuna som var där och stöttade, säger Simon Freund.

Det är måndag morgon och träning i Edsbergs Tennishall, ett par veckor efter Stockholm Open. Dagen innan var Simon också här, men då för att hjälpa till som barn- och ungdomstränare i moderklubben Sollentuna TK – något han mitt i sin egen tennissatsning tar sig tid för varje söndag förutsatt att han inte är på resande fot.

Själv började han spela i Sollentuna TK redan som 3-åring, på utomhusbanorna hemma i Rotebro.

– Jag gick på dagiset Myggan som ligger intill. Sollentuna TK hade sommarläger där och jag lyckades visst tjata mig in och fick börja – fast racketen var lika stor som jag!

Ville ha en plan B

Under ungdomsåren hörde Simon hela tiden till Sverigeeliten i sin årskull och han värvades till KLTK i stan som 15-åring. Ett par år senare, efter gymnasiet, stack han till USA och spelade collegetennis i fyra år.

– Jag insåg ganska tidigt att steget från junior till senior är stort och att många har svårt att ta det. Den fysiska kravprofilen är annorlunda i tennisen i dag och snittåldern på topp 100 i världen är 28 år – den ålder då man är som fysiskt starkast. Därför ville jag ha en plan B och kunna kombinera min fortsatta tennissatsning med studier.

Hela 2018 blev en paus i satsningen, men 2019 började Simon tävla professionellt.

– Men det var ingen riktig satsning då heller. Jag var mer som en glorifierad backpacker som åkte runt i USA och spelade tennis i åtta månader.

Träning blev receptet

Först i juni 2020 påbörjade Simon sin verkliga satsning på att nå tennistoppen.

– Jag kände att det var nu eller aldrig med tennisen, och jag ville verkligen se hur bra jag kan bli.

Simon började jobba med ett team med bland andra Valentin Manolescu, i dag sportchef i Sollentuna TK, och fyskoordinatorn Kalle Engström.

– Jag ville tävla och klättra på rankingen, men de sa åt mig att träna. De hade rätt.

Vill vara med i OS i Paris

Ett bevis på det kom alltså så sent som för några veckor sedan. Simon var en av tolv spelare som stod på startlinjen i en inbjudningsturnering som var ett förkval till Stockholm Open – och han vann.

I Stockholm Open blev det förlust direkt mot kroaten Nino Serdarušić, men det var inget Simon deppade för.

– Han är högt rankad och det blev ändå en tajt match. Sedan frågade jag om han ville köra dubbel med mig, så vi var med i dubbelturneringen ihop.

Siktet framöver är framför allt inställt på att klättra på singelrankingen.

– Målet är att nå topp 300 i singel nästa år. Vägen dit är tuff men det krävs att jag klättrar så snabbt om jag ska ha en chans att få vara med i OS i Paris 2024, som är ett av mina absolut största mål.