Ny vecka. Simon Freund från Rotebro är på plats på måndagsmorgonen och tränar i tennishallen på Edsbergs sportfält. Foto: Stefan Källstigen

Från backpacker-lirare till debut i Stockholm Open

I fjol bestämde sig Simon Freund för att satsa. Nu har den 25-årige Rotebrobon gjort ATP-debut – hemma i Stockholm Open.

  • Publicerad 07:10, 5 dec 2021

Racketen var lika stor som jag.

– Det har varit en stor dröm spela där en dag, en rolig milstolpe. Och det var kul med publiken och alla gamla vänner från Sollentuna som var där och stöttade, säger Simon Freund.

Det är måndag morgon och träning i Edsbergs Tennishall, ett par veckor efter Stockholm Open. Dagen innan var Simon också här, men då för att hjälpa till som barn- och ungdomstränare i moderklubben Sollentuna TK – något han mitt i sin egen tennissatsning tar sig tid för varje söndag förutsatt att han inte är på resande fot.

Själv började han spela i Sollentuna TK redan som 3-åring, på utomhusbanorna hemma i Rotebro.

– Jag gick på dagiset Myggan som ligger intill. Sollentuna TK hade sommarläger där och jag lyckades visst tjata mig in och fick börja – fast racketen var lika stor som jag!

Ville ha en plan B

Under ungdomsåren hörde Simon hela tiden till Sverigeeliten i sin årskull och han värvades till KLTK i stan som 15-åring. Ett par år senare, efter gymnasiet, stack han till USA och spelade collegetennis i fyra år.

– Jag insåg ganska tidigt att steget från junior till senior är stort och att många har svårt att ta det. Den fysiska kravprofilen är annorlunda i tennisen i dag och snittåldern på topp 100 i världen är 28 år – den ålder då man är som fysiskt starkast. Därför ville jag ha en plan B och kunna kombinera min fortsatta tennissatsning med studier.

Hela 2018 blev en paus i satsningen, men 2019 började Simon tävla professionellt.

– Men det var ingen riktig satsning då heller. Jag var mer som en glorifierad backpacker som åkte runt i USA och spelade tennis i åtta månader.

Träning blev receptet

Först i juni 2020 påbörjade Simon sin verkliga satsning på att nå tennistoppen.

– Jag kände att det var nu eller aldrig med tennisen, och jag ville verkligen se hur bra jag kan bli.

Simon började jobba med ett team med bland andra Valentin Manolescu, i dag sportchef i Sollentuna TK, och fyskoordinatorn Kalle Engström.

– Jag ville tävla och klättra på rankingen, men de sa åt mig att träna. De hade rätt.

Vill vara med i OS i Paris

Ett bevis på det kom alltså så sent som för några veckor sedan. Simon var en av tolv spelare som stod på startlinjen i en inbjudningsturnering som var ett förkval till Stockholm Open – och han vann.

I Stockholm Open blev det förlust direkt mot kroaten Nino Serdarušić, men det var inget Simon deppade för.

– Han är högt rankad och det blev ändå en tajt match. Sedan frågade jag om han ville köra dubbel med mig, så vi var med i dubbelturneringen ihop.

Siktet framöver är framför allt inställt på att klättra på singelrankingen.

– Målet är att nå topp 300 i singel nästa år. Vägen dit är tuff men det krävs att jag klättrar så snabbt om jag ska ha en chans att få vara med i OS i Paris 2024, som är ett av mina absolut största mål.

Trixar sig fram på nät

Namn: Simon Freund.

Ålder: 25 år.

Bor: Uppvuxen i Rotebro, men flyttade nyligen till Enskede.

Familj: Mamma, pappa, syster, två systerbarn, och sambon Olivia.

Moderklubb: Sollentuna TK.

Klubb i dag: Lidingö TK.

ATP-ranking. Omkring 800 i singel (har legat på 670 som lägst) och cirka 450 i dubbel (har legat 360 som lägst).

Ekonomi: ”Det är mycket utgifter i en heltidssatsning. Bara resor kostar 250 000 kronor varje år. Hittills har jag lyckats lösa det med egna besparingar i två år, men nu går jag från en utvecklingsfas till en prestationsfas och då kommer jag att behöva hjälp av sponsorer.”

Spelartyp: ”Jag gillar att gå fram på nätet, men jag är inte världens största eller mest hårdslående spelare så jag måste trixa mig framåt och variera spelet.”

Långsiktiga mål: ”Min absolut största dröm är att vinna en olympisk medalj för Sverige. Sedan är det att vinna en Davis Cup-titel med Sverige, det var ett tag sedan Sverige vann.”

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tureberg får bidrag för Sollentuna GP

Nyheter Sprider kommunens namn till omvärlden, anser politikerna Turebergs FK får ett bidrag på 300 000 kronor per år för perioden 2022–2025 för att arrangera Sollentuna Grand Prix på Sollentunavallen. Det har kultur- och fritidsnämnden beslutat.söndag 16/1 6:40

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33