SYSTRAR. Nellie, 4, och Melanie Bernfell, snart 6, från Wäckare Äng i Väsby är inne på andra terminen tennis. "Det är kul att slå bollar med racket", tycker Melanie. Foto: Mikael Andersson

Framtidens tennisstjärnor ska formas i Upplands Väsby

De vill hitta vinnarskallar och på sikt återskapa det svenska tennisundret. Målet är två elitspelare år 2030 – från nybyggda racketanläggningen RQT i Stora Wäsby.

  • Publicerad 07:15, 25 apr 2021

Det här är Jacob de Geers passionsbygge.

STJÄRNA. Björn Borg - början på det svenska tennisundret.

De dova ljuden av tennis- och padelbollar som slås fram och tillbaka över näten hörs direkt när vi kliver in i RQT:s racketanläggning i Stora Wäsby.

Det är sen eftermiddag och knatteträning, privatlektioner och klubbträning pågår för fullt.

Anläggningen, som ligger precis nedanför Hasselgatan, invigdes i oktober och har med coronarestriktioner kunnat fortsätta stora delar av verksamheten.

– Folk är bra på att respektera avstånd. Och varken tennis eller padel är ju några kontaktsporter, säger Julius Demberg, verksamhetsansvarig.

Den nya anläggningen består av fyra tennisbanor och två padelbanor. Grundare är Jacob de Geer, vars familj under många år har varit förknippad med svensk tennis. Och verksamheten är något så ovanligt som icke-vinstdrivande.

– Det här är Jacob de Geers passionsbygge. Han vill att Väsby ska bli den nya mötesplatsen för tennis och padel, säger Julius Demburg.

Glada

Stora Wäsby tennisklubb har runt 60 speltimmar i veckan, Näsby parks tennisklubb 30. Täbyspelarna blev hemlösa sedan deras hall brann ner förra sommaren.

– De hade nog inte klarat att hålla sig kvar på elitnivå om de inte hade kunnat komma hit och träna. Vi är glada att vi kunde hjälpa till, säger Julius Demburg.

Till RQT kommer inte bara Väsbybor, utan spelare från hela Stockholm.

Förutom vanlig tennisträning satsar RQT på racketfritids, läxbord och häng i kaféet där yngre spelare kan fika med seniorer. Det finns även frukost- och lunchtennis.

Men visionen är tydlig: att återskapa det svenska tennisundret. Under några år på 1980-talet totaldominerade svenska spelare som Mats Wilander och Stefan Edberg tennistouren, sedan Björn Borg hade lagt racketen på hyllan.

– Vi vill fostra nästa generations tennistalanger. 2030 ska vi ha minst två elitspelare som representerar Sverige och Väsby, säger Julius Demburg.

Hur ska ni nå dit?

– Den miljö vi har nu, i modern tappning, är lite som det var förr. Då förde man ihop äldre och yngre för att utveckla spelet. Våra tävlingssugna spelare får också chans att testa sin förmåga, bland annat i RQT Challenge där olika åldrar möts.

Han berättar att de satsar stort på barn under 13 år.

– De får tidigt lära sig korrekt slag- och racketteknik. Det är bollen det hänger på. Man börjar med lite lösare bollar, sedan ökar man gradvis hårdheten.

Tennis betraktas som en dyr sport – är den verkligen för alla?

– Kostnaden beror så klart på vad man jämför med, men det är ingen billig sport. Ett uttalat mål hos oss är dock att det ska vara billigt för barn att spela och träna. Och det är billigare än padel.

Han tycker dock inte att padeln konkurrerar med tennisen, snarare kompletterar.

– Padeln drar mer folk till racketsport och fler förstår att det inte är så svårt med racket och boll.

Stora Wäsby Tennisklubb

Sedan 2015 finns bara en tennisklubb i Väsby, Stora Wäsby Tennisklubb.

Väsby Tennisklubb grundades 1947 av Lennart Grahn. Klubben hade som mest sju utebanor, varav fem vid stationen och två vid Campushallen där man också hade tre innebanor under ett 15-tal år. 

Stora Wäsby Tennisklubb bildades 1984. Namnet härrör från det faktum att klubben bildades av några entusiaster som spelade i ett tennistält på Stora Wäsby Gård.

2105 gick de båda klubbarna ihop i Stora Wäsby Tennisklubb.

Antal medlemmar: Cirka 480

Antal spelare i träning: Cirka 240.

Visa merVisa mindre