Framtidens stjärnor på plats i 50:e Stockholm Open

På söndag drar 50-årsfirande Intrum Stockholm Open igång i Kungliga Tennishallen. Fem topp 20-spelare finns i startfältet, men även de två 19-åriga supertalangerna Denis Shalapov (rankad 29:a i världen) och Alex de Minaur (33:a). Dessutom är de två svenska affischnamnen Elias och Mikael Ymer, 22 och 20 år, med och utmanar.

  • Publicerad 08:00, 13 okt 2018

Turneringen brukar skylta med att man lockar tennisvärldens kommande storstjärnor till Stockholm, och i år har det verkligen lyckats.

Utöver nämnda blågula bröderna Ymer, kanadensaren Shalapov och australiensaren de Minaur kommer även 20-årige amerikanen Taylor Fritz (59:a på ATP-rankingen) och den lika unge grekiske genombrottsmannen Stefanos Tsitsipas (15:e på ATP) till start.

Fognini jagar en svensk dubbel

Ungtupparna ställs mot en räcka mer rutinerade toppspelare så som John Isner (topprankad som 10:e på ATP), Lucas Pouille (18:e), Jack Sock (17:e), Fernando Verdasco (30:e) och Fabio Fogning (13:e).

31-årige italienaren Fognini vann Skistar Swedish Open i år och siktar nu på att ta hem även Intrum Stockholm Open och därmed ordna en svensk dubbel.

En bad boy à la McEnroe

Han är en av tourens största bolltalanger med tunga grundslag och en fantastisk touch. Men han är minst lika känd för sitt svårtyglade temperament och kan vara en bad boy à la Ilie Nastase och John McEnroe.

Bland annat sa han så fula saker till den svenska domaren Louise Engzell under US Open i fjol att han uteslöts ur turneringen och bötfälldes med nära en miljon kronor. Efteråt bad Fognini om ursäkt till inte bara Engzell utan till alla kvinnor.

”När jag var ensam så grät jag”

– Det gör ont att bli kallad sexist, för det är inte sant. Jag är pappa, make och jag har en mamma och syster som jag alltid älskat och respekterat. Jag vet att jag gjorde en allvarlig sak och är redo att ta konsekvenserna. När jag var ensam så grät jag, det erkänner jag. Jag grät för att jag vet att jag inte är sådan. Det kommer inte att hända igen, sa han till italienska Sky Sport.

De största hemmahoppen är bröderna Ymer som är rankade 135:a (Elias) och 290:e (Mikael) och har fått wild card till turneringen. De har tidigare visat att de kan skrälla. För två år sedan slog Mikael ut Verdasco och i fjol var Elias en boll från att besegra Fognini.

Karnevalsstämning med bröderna Ymer

För två år sedan tog de dessutom en sensationell titel i dubbel då de skapade karnevalstämning i Kungliga Tennishallen på avslutningsdagen.

Mikael och Elias Ymer.

Turneringen inleds klockan 11 på söndag, den 14 oktober, med kvalspel. Då är det dessutom invigning klockan 13 och familjedag med ansiktsmålning, minitennis, smurfgympa och prova på-parkour bland annat. Och fri entré hela dagen.

Finalerna spelas den 21 oktober

Huvudturneringens första omgång börjar på tisdag, den 16 oktober. Semifinalerna spelas den 20 oktober och söndagen den 21 oktober avgörs finalerna, både singel och dubbel.