Framtidens Hagastadsbor inspekterade byggarbetsplatsen

Under tisdagsmorgonen fick barnen från förskolan Nyfiken på Torsplan prova på grävmaskinerna som används i bygget av Hagastaden. I maj är det byggstart för bostadshusen.

  • Publicerad 12:51, 21 apr 2015

Med sol i ögonen promenerade 1-5-åringarna på förskolan Nyfiken ner till gamla Norra stationsområdet där ett antal byggarbetare stod beredda att visa upp maskinerna. Det var något som barnen längtat efter, förskolans fönster vetter nämligen mot den stora byggarbetsplatsen och där sitter de ofta och tittar ut.

– Vi brukar alltid vinka till byggarbetarna så när de hörde av sig och frågade om vi ville komma så sa vi ja direkt. Före besöket fick vi bilder på alla maskiner som vi har gjort en liten bok av. Barnen har varit jätteuppspelta inför det här, säger Sandra Karlmark som jobbar på förskolan.

Andreas Liljefors, kommunikatör från Stockholms stad, var en av dem som hjälpte till att lyfta in barnen i grävmaskinerna.

Byggstart i maj

– Jag tror det är kul för barnen att se det här på nära håll. Just nu håller vi på att bygga grunden till lokalgatorna. Sedan är det byggstart för bostadshusen i maj och då kommer först källargaragen att byggas, säger Andreas Liljefors.

I maj är det även byggstart för det högre av Norra tornen, Innovationen.

– Det är ju faktiskt barnen som ska leva här sen, när det blir klart 2025, då kan det vara kul att ha sett hur det såg ut innan det blev hus på platsen, säger Anna Näslund från exploateringskontoret.

På byggarbetsplatsen promenerade barnen omkring, de flesta exalterade och någon ropade "jag har kört grävskopa!". Hur var det? frågade Vi i Vasastan. "Bra" svarade flickan innan hon sprang vidare till nästa maskin.

Trafikomläggningar

För att förbereda inför byggstarten håller parkeringsplatserna för rörelsehindrade på att flyttas från Torsplan 1-3, runt hörnet, till Gävlegatan. Framför Hemköp på Norra Stationsgatan kommer parkeringen att tas bort och gatan framför Torsplan 1 – 3 ska bli enkelriktad.

Från och med den tredje maj kommer ett körfält på Norra Stationsgatan att stängas av och vill man köra österut svänger man av från Torsgatan direkt in på Norra Stationsgatan. Trafik som kör västerut kommer att svänga vänster in på Gävlegatan och sedan höger in på Torsplan.

Någon gång i höst kommer körfältet på Norra Stationsgatan att öppnas igen så att vägen blir dubbelfilig. Tanken är att den lilla gatan söder om Innovationen i framtiden blir en lokalgata.