Framtiden testas i Kista

Stockholm ska bli den smartaste och mest hållbara staden i världen till 2040. Först måste den nya tekniken och idéerna testas – och det görs nu på Kistagången. – Bron över Isafjordsgatan är världens mest uppkopplade bro, säger Naod Abera, kommunikationsansvarig för Kista Science City.

  • Publicerad 14:11, 13 dec 2016

KISTA
Vid en första anblick ser Kistagången ut som vanligt, med folk som jäktar fram och tillbaka mellan företagen och Kista Galleria.
Men det är ingen vanlig gata. Kistagången är ett högteknologiskt stråk dit forskning inom ICT, Information- and Communication Technology, har flyttat ut och där digitaliseringens möjligheter ska testas mitt bland oss.
Den 28 november invigdes den digitala testbädden Urban ICT Arena i Kista – Sveriges första öppna testbädd – av näringslivs- och innovationsminster Mikael Damberg (S) och finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Skapar framtidens jobb

Testbädden är en plattform där olika tekniska prototyper testas och utvecklas genom att kopplas upp i en teknisk infrastruktur längs bland annat Kistagången, både med fysisk fiber- och trådlöst.
– Vi står inför stora utmaningar med klimatförändringarna och genom vara med att utveckla hållbara smarta städer bidrar Kista med att säkerställa framtidens jobb och stärka innovationskraften i regionen, säger Mikael Damberg.

De vita plåtboxarna

Är man observant kan man se tecken på testbädden längs Kistagången – som basstationen för 5G-nätet som finns på Ericssons fasad – eller de vita plåtboxarna med en svart liten figur, som hänger på lyktstolpar.
– Kista Science City är känt i hela världen, men ju närmare man befinner sig, desto mindre känner man till om vad som händer här. Genom att flytta ut forskningen till gatan kommer man närmare den utveckling som faktiskt görs i Kista och som skapar framtiden, säger Naod Abera, kommunikationsansvarig för Kista Science City.

Han visar en av plåtboxarna som finns uppsatta. Den är kopplad till svartfiberdragningen som går längs hela Kistagången.
Det är Stokab, Stockholms stads IT-infrastrukturbolag, som grävt ner fiber och kopplat upp bland annat lyktstolpar. Infrastrukturen är dragen från Ärvinge fotbollsplan och hela vägen upp till Helenelunds pendeltågsstation.

Blir lätt abstrakt

Förutom den fysiska kabeln finns även en trådlös infrastruktur, bland annat ett 5G-nät.
– Allt som sker inom Kista Science City kan ju lätt bli väldigt abstrakt, genom att till exempel visa de här vita boxarna hoppas vi att det kan bli lite tydligare, säger Naod Abera och förklarar att boxarna är en skyddande miljö, dels för sensorer och dels för de som vill koppla upp sin utrustning där.
– Man kan till exempel testa att använda energin bättre genom att låta lyktstolparna kommunicera med varandra så att de lyser upp när någon är på väg.

Testar nya idéer

Genom den digitala testbädden testar man nya idéer som kan bidra till en mer hållbar stad.
– Testbädden är öppen för alla som vill vara med, säger Naod Abera.
Han är uppvuxen i Tensta och brinner för att fler Järvabor ska få upp ögonen för ICT-klustret i Kista och arbetet som görs i området.
– Många barn i Järvaområdet drömmer om att bli fotbollsspelare, advokater eller läkare. Det finns till exempel ett jättestort behov av programmerare i samhället och jag vill visa upp andra vägar som man kan ta i livet, säger Naod Abera.

Förebild för unga i Järva

Han är en bra förebild för barnen i Järva. Som 27-åring med invandrarbakgrund har han brutit mot normen i de arbetsuppgifter och arbetsplatser han valt.
– Jag vet att det finns en stor potential bland Järvabarnen, det gäller bara att de inte begränsar sig. Barnen behöver förebilder som kan visa andra typer av branscher och att de med hårt arbete kan bli vad som helst. Just nu skapar vi framtidens jobb här i Kista, så det här är man ska sikta på att vara.

Läs även:


Förarlösa bussarna kommer tillbaka

 

Fakta

Ledande kluster testar framtidens teknologi

Kista Science City är ett globalt kluster för innovativ digital utveckling. Bolaget ägs av stiftelsen Electrum med representanter från bland annat Stockholms stad, Eriksson, KTH, Stockholms universitet och IBM.
Klustret är en organisation där akademi, offentlig sektor och näringsliv samverkar.
Urban ICT Arena är en digital testbädd och samverkansplattform för skapandet av den hållbara staden där nya framtida teknologier får en plats i en levande och urban stadsmiljö.
Detta görs genom olika formella och informella mötesplatser och en teknisk infrastruktur längs bland annat Kistagången, både fysisk fiber- och trådlös.

Källa: Kista Science City
Visa merVisa mindre