Magikern Charlie Caper underhåller besökare. Foto: Sacharias Källdén

Framtid och magi på Skärholmstorget

Framtidens Skärholmen – det är temat för eventet Grow’in Skärholmen som just nu pågår i centrum. Men starten gick trögt, mest lockade magi, återvinning och cykelhjälp, men även politik.

  • Publicerad 08:07, 24 sep 2021

Det gråkalla vädret verkar ha satt käppar i hjulet för Grow’in Skärholmen – eventet där Skärholmsborna får träffa företagare, kulturutövare, politiker och tjänstemän och diskutera områdets framtid. När Mitt i Skärholmen besöker torget den andra dagen är få besökare på plats. En av dem som hittat hit är Masoud Sarlus från Vårberg som pratar med en representant från Folk i Skärholmen.

– Jag blev nyfiken. Det är roligt att prata med dem som jobbar i stadsdelen och kolla vad som händer, säger han.

Temat för dagen är leva och bo – stadsmiljö och trygghet. Masoud Sarlus känner sig i stort nöjd.

– Skärholmen har allt man behöver, marknad, tunnelbana och teater. Men det är för långa väntetider till läkare, säger han.

Trollkonster lockar

Cassandra Lorca från Folk i Skärholmen har tillsammans med sommarjobbande ungdomar gjort en interaktiv skylt där förbipasserade kan sätta upp små prickar på en karta som visar var de vill bo och skriva små lappar om vad de drömmer om.

Dagen handlar också om hur man ska få en mer hållbar livsstil. Mest uppslutning är det runt magikern Charlie Caper. Han förvandlar små mynt till stora och trollar bort den ena svarta gummibollen efter den andra.

– Han är bra, det är svårt att se vad han gör, säger Abod, 9, som har åkt ända från Hagsätra tillsammans med pappa Samhi Awayes och lillasyster Amin-Josefin.

– Vi brukar komma hit och handla. Här finns bra mat, bra butiker, bra restauranger och bra service, säger Samhi Awayes.

Cykelinspiration

Mitt i vimlet står Hannes Veltman och Stefan Mattson och mekar med cyklar. De har bjudits in av stadsdelsförvaltningen och hjälper även till med enklare saker som att sätta på reflexer och pumpa däck. De lär också ut enklare saker så att folk själva ska kunna fixa sina cyklar.

Inspiration för att komma igång med cyklandet är något som behövs särskilt mycket i Skärholmen. I stadens senaste mätning från 2017 sa varannan Skärholmsbo att de aldrig cyklar. Det kan jämföras med systerstadsdelen Hägersten-Liljeholmen där 26 procent svarade likadant. I hela Stockholms stad är det var tredje som aldrig cyklar.

I en av bodarna sitter flera barn och tillverkar nya saker av pärlor, gamla knappar, pusselbitar och tunna remsor klippta av böcker.

Allt är hämtat från Återbruket, ett av Skärholmens senaste tillskott som öppnade i vintras och ligger en trappa ner från Måsholmstorget, mittemot polishuset. Det är en slags gratis secondhandbutik kombinerad med verkstad där Skärholmsborna kan låna verktyg, symaskin och mycket mer.

– Vi vill att folk ska få nya idéer till vad de kan göra med gammalt material, säger Flor Luna, miljösamordnare på stadsdelsförvaltningen som själv gjort flera örhängen av knappar och pusselbitar.

Politiska visioner

På plats under dagen finns även representanter från socialtjänsten och de lokala politikerna Salar Rashid (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden och Sophia Granswed Baat (M).

– Vår vision är att få fler arbetsplatser till Skärholmen. Att det ska finnas filialer till stadsmuseet och Karolinska institutet här och vuxenutbildning. Vi vill också investera mer i människor och se till att folk har råd att bo här, säger Salar Rashid.

Sophia Granswed Baat tror att framtiden finns just här.

– Södra Stockholm är där allt händer just nu. Vi vill att Skärholmen blir en plats där det samlas kreativa människor, föreningar och företag och samverkar. Då skapas nya jobb och aktiviteter för ungdomar, säger hon.

Kvällen avrundas med en spelning med bandet Yakumbé.

Det här är Grow’in Skärholmen

Den 16 september till och med 1 oktober förvandlas Skärholmstorget till ett evenemangstorg med musik, magi, föreläsningar och samtal mellan Skärholmsbor, politiker, tjänstemän och företagare.

Initiativtagare är Skärholmens stadsdelsförvaltning och Grosvenor Europe som äger Skärholmens centrum.

Den 28 september är det tema förskola.

Den 29–30 september avslutas de två veckorna med tema socialt hållbar stadsutveckling.

Visa merVisa mindre