Anders Backéus efter SM-guldet i singelsculler. Foto: Läsarbild Privat

Framgångsrikt SM för Vaxholms roddförening

Vaxholms roddförening tog tre medaljer under SM i Mölndal. OS-hoppet Anders Backéus blev svensk mästare för tredje året i rad.

  • Publicerad 10:20, 24 aug 2018

Förra helgen genomfördes rodd-SM på Rådasjön i Mölndal. Under de tre tävlingsdagarna rådde växlande väder och tidvis friska vindar.

Vaxholms Roddförening hade en stor trupp med roddare och ledare på plats. Och det började bra. På den första tävlingsdagen rodde Anders Backéus hem sitt tredje raka SM-guld i singelsculler och blev korad till Svensk mästare.

Anders Backéus satsar på att kvalificera sig till OS 2020 och kommer i september att representera Sverige på VM i Plovdiv.

Fler medaljer

Under lördagen fortsatte de fina framgångarna för Vaxholm. Backéus tog en ny medalj. Denna gång ett silver i fyrsculler tillsammans med Johan Andersson, Gaetan Delhon och Patric Hörner.

Vaxholm låg trea under större delen av loppet men lyckades ta sig förbi Hammarby på de sista metrarna och knep andraplatsen.

Johan Andersson och Gaetan Delhon fixade sedan en tredje medalj till Vaxholm då de rodde in på en andraplats i dubbelsculler. Endast slagna av laget från Mölndal som deltog på EM nyligen.

Ungdoms-SM avgjordes samtidigt

Samtidigt som SM avgjordes även USM på samma plats. Alma Lindberg och Anja Hörner Svensson deltog för Vaxholms räkning. Och de visade att återväxten är god i klubben.

Tillsammans tog de en silvermedalj i dubbelsculler efter en stark slutspurt. Alma Lindberg tog även brons i singelsculler medan Anja Hörner Svensson tog sig till B-final där det blev en andraplats.

De allra yngsta juniorerna hade en egen tävling, Rådasjöregattan, där Vaxholmsroddarna Moa Sjöblom och Moltas Sjöblom tog medalj i alla lopp de ställde upp i.