Daniel Helldén, Miljöpartiet. Foto: Pekka Pääkkö

Frågorna alla vill att MP ska svara på

Miljöpartiet i Stockholms stad ser ut att byta block. Samtidigt är det knäpptyst från MP och Daniel Helldén. Här är frågorna om samarbetet med Moderaterna som han inte vill svara på.

  • Publicerad 18:55, 11 okt 2018

Många väljare i såväl moderata som miljöpartistiska fästen i Stockholm är förvånade att Miljöpartiet och Alliansen nu försöker få till ett blågrönt styre. ”Svikare”, som en boende i Aspudden, ett av MP:s starkaste distrikt i valet uttryckte det.

Lämnar inga kommentarer

Samtidigt finns det flera sakfrågor där partierna står långt ifrån varandra.

Men Daniel Helldén och Miljöpartiet lägger locket på om vilka stötestenarna är när partiet nu förhandlar med Alliansen om att byta block.

– Daniel Helldén svarar inte på några frågor just nu. Det är en icke-kommunikativ strategi. Det finns inget nytt att säga, säger Miljöpartiets pressekreterare Mattias Bengtsson Byström.


Frågorna som Helldén inte vill svara på

Det finns en rad stridsfrågor där Alliansen och Miljöpartiet står långt ifrån varandra. Om Miljöpartiet nu byter block finns det flera frågor som skulle behöva besvaras av Daniel Helldén.

Kan du tänka dig behålla Bromma flygplats?

Bakgrund: Alliansen i Stockholm har lovat att behålla Bromma flygplats. Miljöpartiet däremot menar att flygplatsen står i vägen för bostadsbyggandet. Avtalet om Bromma flygplats löper ut 2038 och regeringen vill flytta trafiken till ett utbyggt Arlanda. Socialdemokraterna har lockat MP med att snabba på planeringen av nya bostäder på Bromma flygplats.

Hur blir det med dieselförbuden?

Bakgrund: Miljöpartiet vill ha ett mer omfattande dieselförbud i innerstan än vad Alliansen vill. MP vill dessutom helt förbjuda försäljning av diesel och bensin inom Stockholms stad innan 2030, ett förslag som Moderaterna kallat ”ett verklighetsfrånvänt vansinne” i Expressen.

Kommer ni skära ner på cykelsatsningarna?

Bakgrund: MP vill gå betydligt längre än framför allt Moderaterna när det gäller att anlägga nya cykelbanor på bekostnad av bilkörfält och parkeringsplatser.

Får ni ge efter och säga ja till Östlig förbindelse? 

Bakgrund: ”Den bästa miljöpolitiken är en motorväg” twittrade Moderaterna i Stockholm innan valet. Hela Alliansen ställde sig också bakom Östlig förbindelse. Miljöpartiet däremot har varit tydliga i sitt nej och menar att ringleden skulle öka biltrafiken i Stockholm.

Hur ska ni komma överens efter alla tidigare hårda ord?

Bakgrund: Det har varit tuffa tag  mellan Mijlöpartiet och Alliansen. Inför valet kallade till exempel Daniel Helldén Alliansens klimatsatsningar för ”häpnadsväckande” i ett pressmeddelande och sade också om sina eventuella blivande samarbetspartners:

– Stockholm ska gå före i klimatarbetet. Men om Alliansen får styra så skulle vi tyvärr behöva lämna walk over.

Har du stöd av dina väljare för att förhandla med Alliansen?

Bakgrund: Daniel Helldén har tidigare sagt till DN att MP:s medlemsmöte redan före valet fattade beslut om att partiets linje är att försöka få igenom så mycket av sin egen politik som möjligt. Frågan är vad väljarna tycker om högersvängen. När Mitt i träffar väljare i MP-fästen i Söderort är många kritiska.