80-årig kvinna lurades av tjuvar i Björkhagen. Genrebild. Foto: Mostphotos

Frågade 80-åringen om vägen – stal plånboken

Tjuvarna visade en karta för den 80-åriga kvinnan i Björkhagen och frågade om vägen. När hon hjälpte dem stal de hennes plånbok, uppger polisen.

  • Publicerad 11:05, 29 maj 2018

– Hon har blivit distraherad, det är så ficktjuvar brukar jobba, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Det var i onsdags som en 80-årig kvinna i Björkhagen utsattes för stöld. Hon var ute och promenerade när hon mötte två män som höll fram en karta och bad henne om hjälp att visa var de befann sig.

Tjuvarna väljer ofta ut ett offer och följer med en bit bort och genomför stölden när det är lämpligt.

Kjell Lindgren, Stockholmspolisen.

80-åringen hjälpte dem. Men en stund efter att de hade gått märkte hon att hennes plånbok var borta.

– Tyvärr har vi inget signalement, så vi vet inte vilka vi ska leta efter, säger Kjell Lindgren.

Har fler i området blivit utsatta?

– Inte något som vi har åkt på i alla fall, men det kan finnas fler fall. Det här händer dagligen, främst i city och där mycket folk vistas. Och ofta på kommunala färdmedlem. Tjuvarna väljer ofta ut ett offer och följer med en bit bort och genomför stölden när det är lämpligt.

Har du något råd till äldre?

– Jag förstår att man vill hjälpa till om man får en förfrågan, men man bör nog hålla i sina grejer i den typen av situationer eftersom vi vet att tjuvarna gör allt för att distrahera någon. Och så bör man hålla väskan stängd och ha plånboken i en ficka med dragkedja, säger Kjell Lindgren.

Polisen har rubricerat ärendet som grov stöld.