Daniel Horner är kriminalinspektör vid Norrmalmspolisen och den som ledde specialinsatsen som fick stopp på rånvågen i trapphus. Foto: Mitt i

Fräcka metoden: Klockrånare letar offer i sociala medier

Stölder och rån av dyra armbandsur har blivit vanligare i innerstan. Polisen har gripit flera rånare – men det finns ligor kvar. Rånarna rekar bland annat sina offer på Instagram, berättar Daniel Horner på polisens särskilda grupp för klockrån.

  • Publicerad 08:55, 21 nov 2019

Mitt i har många gånger berättat om de brutala klockrånen som drabbat offer i innerstan senaste året.

Bröder åtalas för brutala klockrån i trapphus på Östermalm

Just nu pågår rättegången mot två bröder som är åtalade för elva rån – samtliga i trapphus där offren hotats med pistol.

– Att stå och vänta på målsägare i trapphus och med pistol tvinga till sig klockor har i princip upphört sedan de greps, säger Daniel Horner, kriminalinspektör vid Norrmalmspolisen.

Daniel Horner, kriminalinspektör vid Norrmalmspolisen. Foto: Olle Anrell

Startade i somras

Han och kollegorna på Norrmalm jobbar varje dag mot rån och stölder av klockor.

Men i somras blev Daniel Horner ledare för en specialinsats från polisen där målet var att stoppa de många och brutala klockrånen.

– Vi såg att det eskalerade i våld och beslutade att tillsätta resurser i gruppen i form av analytiker, spaningsresurser och fler utredare, säger Daniel Horner.

Insatsen avslutad – tjuvar kvar

De två bröderna kunde gripas redan i augusti och därefter har rånen i trapphus alltså i princip upphört.

Den speciella insatsen är nu avslutad, men det förekommer fortfarande en del klockrån i bostäder och även på gatan i nattlivet.

– Fast det vanligaste är stölder av klockor som den drabbade kanske inte ens märker. Vissa ligor specialiserar sig på olika grupper som turister vid Stadshuset. Och det är vanligt med stölder kring Stureplan, säger Daniel Horner.

Rättegången mot de två bröder i 30-årsåldern som åtalas för de brutala klockrånen i innerstan pågår. Vid samtliga rån användes ett pistolliknande föremål för att hota offren. Foto: Polisen

Har blivit vanligare

Både rån av dyra klockor och stölder har ökat i innerstan de senaste tre åren, berättar Daniel Horner.

– Jag tänker att det är för att kriminella har fått ögonen på att många har dyra klockor. Och det är lättare än att råna butiker och banker, säger Daniel Horner.

Klockor istället för kontanter

Polisen har också märkt att klockorna kan användas som betalmedel av grovt kriminella sinsemellan istället för kontanter.

Sätten som rånarna och tjuvarna hittar sina offer på kan variera.

Letar offer på Insta

Men en man som dömdes för klockrån berättade själv för polisen att han använde sociala medier för att hitta möjliga måltavlor.

– Han surfade runt och kollade Instagrambilder på personer som rörde sig i vissa kretsar. Såg han en klocka försökte han ta reda på vem det var som hade den och och rånade sedan personen. Det finns tusen olika sätt att hitta klockor, säger Daniel Horner.

Vad ska man tänka på om man ändå vill ha dyrare klocka på armen?

– Det är bara att vara medveten om att det finns professionella ligor som är ute efter klockorna. Att vara vaksam och inte exponera klockorna i sociala medier. Och om man ska ha en klocka på sig i nattlivet gäller sunt förnuft, säger Daniel Horner.