Bilen ska ha stulits i Farsta kvällen innan den sattes i eld. Foto: Mostphotos/Anna Z Ek

Fräck bilstöld i Farsta ledde till mordbrand

Två män misstänks ha stulit en bil i Farsta, gjort inbrott och flera inbrottsförsök – innan de slutligen satte Beppe Wolgers sjöbod på Dalarö i brand.

  • Publicerad 10:14, 20 sep 2018

Natten till fredagen 14 september brann den sjöbod på Dalarö där Beppe Wolgers och hans vänner inom Stockholms kulturelit umgicks under 1950- och 60-talet.

Redan morgonen därpå greps och häktades två män – en i 30-årsåldern och en i 25-årsåldern – för inblandning i dådet. Den ena misstänkts nu för mordbrand.

Men misstankarna mot männen stannar inte där.

Var ute på en stöldturné

Polis och åklagare berättar att den våldsamma mordbranden vid 04.39-tiden på fredagsmorgonen förmodligen har föranletts av en stöldturné, signerad de två männen.

Händelserna tar sin början i Farsta på torsdagskvällen, flera timmar innan branden. Vid 21.40-tiden möter 30-åringen och 25-åringen upp en person som utannonserat sin bil till försäljning. Männen ber om att få provköra bilen – men stjäl den i stället.

– Sedan brakar de i väg till Haninge och begår fler brott, säger Henrik Garzon, operativ koordinator på Farstapolisen.

Vistas i Dalarö över natten

Målet för färden är Dalarö och på vägen dit stannar männen vid en skärgårdsmack, bryter sig in och stjäl två bensindunkar. De kommer till slut fram till den plats där branden senare ska äga rum. Men vad männen ägnar sig åt de drygt fem timmarna fram till branden är inte helt klarlagt.

– Det finns anmälningar om att de har försökt stjäla i folks hus, så det verkar som att de under natten har varit runt och rekat efter något att tillgripa, säger Anna Hankkio, åklagare och förundersökningsledare.

Bevisningen mot männen är stark

Anna Hankkio, åklagare

Allt kulminerar tidigt på fredagsmorgonen med att männen sätter eld på den stulna bilen och gör ett misslyckat försök att stjäla en motorbåt som ligger förtöjd vid kajen nära sjöboden.

– De har kapat linorna till båten och utövat viss skadegörelse. I nuläget vet jag att det är en trasig ruta på båten, säger Anna Hankkio.

Samtidigt sprider sig elden till sjöboden. En våldsam brand utbryter.

Båten är i miljonklassen

Anna Hankkio berättar att båten som männen försökte stjäla är värd en större summa.

– Jag har inte fått in någon värdering, men jag har fått in uppgifter om att den är värd mycket pengar. Det rör sig om flera miljoner kronor.

Greps männen medan de försökte stjäla båten?

– Nej. En av dem greps på en buss på väg därifrån. Den andra greps i närområdet.

Förnekar gärningarna

Männen är misstänka för stöld och två fall av försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, varav det ena bedöms som grovt. En av männen misstänks även för mordbrand.

– Min bedömning är preliminärt att bevisningen mot männen är stark, men det återstår en del tekniska åtgärder och förhör, säger Anna Hankkio.

Har männen erkänt brotten?

– Nej, de förnekar brott.