Spårväg? Det är osäkert om södra sidan får sin tvärförbindelse när SL måste spara. Foto: Andreas Enbuske

FP, C och KD vill behålla Spårväg syd

Ska Spårväg syd skjutas på framtiden eller i värsta fall omprövas? För tidigt att säga, menar (M) i landstinget. Men de övriga Allianspartierna vill ha kvar projektet i budgeten.

  • Publicerad 08:03, 16 apr 2015

2012 beslutade trafiknämnden att ta fram en programstudie för Spårväg syd – tvärförbindelsen som ska knyta ihop Flemingsberg med Älvsjö via Kungens kurva och Skärholmen. Studien som bland annat utreder sträckningsalternativ ska på samråd under hösten.

Kan prioriteras ned

Men nu nämns Spårväg syd som ett av de projekt som riskerar att nedprioriteras,
i värsta fall stoppas, när landstingsdirektören måste spara 5,9 miljarder kronor.

Enligt trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) är det för tidigt att säga vilken prioritering spårvägen har i den kommande budgeten.

– Vi ska precis börja våra samtal om alliansbudgeten som ska presenteras i maj. Jag kan inte föregå de samtalen. Vi är fyra partier som ska komma överens, säger han.

När Södra Sidan frågar de övriga allianspartierna är alla överens: Spårväg syd ska med. För 2016 handlar det om 30 miljoner kronor.

– Utredningspengarna är inga stora summor i sammanhanget. 30 miljoner är en mycket liten del av de miljarder som landstingsdirektören föreslår besparingar på. Vi anser att det är viktigt att den finns med i nästa års budget, säger Karl Henriksson (KD), kommunalråd i Huddinge men också gruppledare i trafiknämnden.

– Inte minst när vi nu ska gå in i Sverigeförhandlingen om infrastrukturprojekt med regeringen. Spårväg Syd är ett av de projekt som bör vara med där, tillägger han.

Även Sara Svanström (FP), vice ordförande i trafiknämnden, vill fortsätta.

– Spårväg syd är en strategisk och viktig trafikinvestering som vi jobbat för länge.

Samma besked från Centerpartiet:

– Landstingets intäkter och utgifter måste gå ihop. Men vår ambition är att vi ska gå vidare. Det är viktigt att binda ihop södra sidan, säger Lukas Forslund (C).

Budgeten i landstinget

Landstingsdirektören har tagit fram ett planeringsunderlag inför budgeten 2016. Där föreslås Spårväg syd att omprövas.

Alliansen som är i majoritet i landstinget presenterar sitt budgetförslag i maj, baserat på planeringsunderlaget.

Landstingsfullmäktige debatterar och beslutar om budgeten i mitten av juni.

Visa merVisa mindre