Fozieh Dinar är förlamad och dement. Sonen Baha Dinar vill inte att hon utvisas. Foto: Läsarbild Privat.

Fozieh, 78, är förlamad – ska utvisas

78-åriga Fozieh Dinar är förlamad, dement och har epilepsi. Läkare anser att hon är helt oförmögen att ta hand om sig själv. Trots det, och att nästan hela hennes familj bor i Sverige, ska hon nu utvisas till Iran. – Det här var ett mål som stod ut, säger domare Alexander Dettner vid Förvaltningsrätten i Stockholm.

  • Publicerad 07:00, 29 jun 2018

Fozieh Dinar, som bor på ett äldreboende i Flemingsberg, kom till Sverige för fyra år sedan.

Här bor nästan hela hennes familj, såsom fyra barn, åtta barnbarn och sju syskon. Familjen ville ha sin allt sjukare mamma hos sig, då maken i Iran är för gammal och sjuk för att ta hand om henne.

Läkare avråder från resa

Nu, fyra år senare, ska Fozieh Dinar utvisas. Hon har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och får inte längre bo kvar på äldreboendet i Flemingsberg.

Detta trots att hon alltså har epilepsi, delvis är förlamad, dement och har haft två hjärnblödningar.

Hon blir hysterisk om hon är ensam

Baha Dinar

I ett läkarintyg står det även att Fozieh Dinar avråds för att flyga, då hon skulle kunna bli sämre av det.

– Det är omänskligt att hon inte kan vara kvar här sin sista tid i livet. Hon blir hysterisk om hon är ensam, så någon av oss barn är hos henne varje dag på äldreboendet. Hon kommer att dö på väg till Iran eller i i Iran, där vården inte är lika bra, säger sonen Baha Dinar.

Svår att flytta

Enligt honom är det familjens uppgift att se till att deras mamma utvisas.

Men eftersom att hon är förlamad, och bland annat kräver en lift och rullstol för att förflytta sig, anser inte familjen att de har praktisk möjlighet att varken ha henne boende hos någon av dem eller ta med henne ner på flyget till Iran.

I stället har familjen i en överklagan till Förvaltningsrätten i Stockholm, krävt att Migrationsverket ska ordna utvisningen och resan till Iran. Den frågan prövade dock inte domstolen.

Möte på Migrationsverket

I fredags, den 29 juni, träffade Fozieh Dinars barn Migrationsverket för att försöka få myndigheten att ändra sig. Familjen har också överklagat utvisningen på nytt, men i dagsläget står beslutet fast att Fozieh Dinar ska utvisas.

Vi vill inte riskera hennes liv

Baha Dinar

– De har gett oss allt ansvar för utvisningen. Men vi kan inte ta henne någonstans utan hjälpmedel och vi vill inte riskera hennes liv eller tillstånd, som kan påverkas av resan, säger Baha Dinar.

Enligt domen från förvaltningsrätten kan resan till Iran bli mycket påfrestande för Fozieh Dinar. Men trots det ser domstolen inget praktiskt hinder för resan, vilket gör att de går på Migrationsverkets linje att utvisningen ska ske.

– Det här var ett mål som stod ut. Därför inhibiterade vi ärendet inledningsvis, så att vi kunde skapa oss tid för att verkligen sätta oss in i målet, säger domare Alexander Dettner.

Fakta

Har inga små barn - får utvisas

I beslutet från Migrationsverket står det att Fozieh Dinar inte får stanna i Sverige eftersom att hon inte har barn, under 18 år, som hon bor ihop med.

Hon har heller inte visat att hon inte kan få nödvändig sjukvård i Iran, skriver Migrationsverket.

Källa: Migrationsverket