Fotomodell med gymnastiken som ess i rockärmen

Han var besatt av gymnastik och nådde landslaget efter många års hårt slit. Nu satsar Östermalmskillen Hampus Söderström lika hårt för att slå sig fram som fotomodell. Då är bakgrunden som elitgymnast ett dubbelt trumfkort.

  • Publicerad 06:55, 3 okt 2018

– Ja, många kan stå och se snygga ut men jag kan kombinera det med akrobatik och gymnastik. Att kunna stå på en hand till exempel, det är en egen nisch. Dessutom har jag idrotten att tacka för att jag fått rätt mentalitet. I gymnastiken är det mycket press och man sätter ett mål och tränar för SM. Nu är det lite samma, fast det handlar om att träna och förbereda sig för en casting, säger Hampus.

På besök hemma i Stockholm några dagar. Vid Humlegårdens skatepark visar Hampus Söderström att de gamla gymnastiktakterna sitter i. Foto: Tomas Stark

Han bor just nu i Turkiet, men är hemma i Stockholm några dagar och hälsar på familj och vänner.

– Jag har bott några månader i Italien, några månader i Australien, och nu i Turkiet. I princip har jag bott i en resväska i ett och ett halvt år.

Vann SM-guld och tog EM-brons

Han började träna truppgymnastik med KFUM som 7-åring, men höll på även med dans och judo tills han var 15.

– De andra hade kört enbart gymnastik och var långt före, jag fick kämpa ikapp.

Hampus trodde att man skulle få bar betalt som modell, men det är hårt slit som gäller. ”En stor del av jobben är gratisjobb, man får bra publicitet och kan använda bilderna. Eller så får man en parfymflaska. men man kan inte äta en parfymflaska”, säger han. Foto: Erica Wessman

Det lyckades. Hampus nådde landslaget och har bland annat SM-guld och EM-brons på meritlistan.

Flytt till Paris blev slutet på gymnastikkarriären

För några år sedan flyttade han till Paris för att plugga. Det innebar slutet på karriären som elitgymnast. Hampus jobbade extra i en klädaffär där butiksbiträdena kallades för modeller, och det väckte en idé.

– Jag hade varit besatt av gymnastiken. Nu hade jag inget sådant och jag tänkte att kanske kan jag bli modell och använda mig av akrobatiken och gymnastiken.

Flera agenturer tyckte att Hampus var för gammal

Tillbaka hemma i Stockholm blev Hampus scoutad på stan av flera olika modellagenturer, men när han sedan träffade dem blev det nej.

– De trodde att jag var mycket yngre. När de fick höra att jag var 25 sa de bara ”oj, du är för sent ute”. Det tar tid att lära upp sig så man ska visst börja vid 17–18.

Signades till slut – av agentur i Milano

Till slut fick han ändå in en fot på Noveaux Agency och började kopplas ihop med olika fotografer som ville förbättra sin portfolio.

Som modell ansågs Hampus för gammal vid 25. ”Men som kille funkar det ändå. Man kan jobba med kostym till exempel. En 17-åring i kostym, det ser inte bra ut”, säger han. Foto: Maurizio Montani

– Jag plåtade på all ledig tid, men stod ändå och stampade. Så plötsligt var det en italiensk agentur som ville signa mig, om jag kunde flytta till Milano. Jag sa upp mig från mitt jobb direkt och stack dit.

”Alla modeller är drömmare”

Det blev en ny utmaning, att ta sig fram trots att han precis som med gymnastiksatsningen var lite för sent ute. Och återigen har han fått kämpa hårt.

Alla modeller är drömmare, enligt Hampus. Själv har han en liten dröm om att få mer utlopp för sin teatraliska sida han har med sig från 10 år inom balett och från sin tid som akrobat på Operan. ”Det handlar mycket om uttryck. Du kanske ska illustrera en hel kärleksrelation i en enda bild. Jag skulle gärna åka till USA och spela in film, tänk att vara den nya Ivan Drago i en Rocky-film!” säger han. Foto: Maurizio Montani

– Det är inte alltid så glamouröst. Man kan vara fyra grabbar som delar en liten lägenhet långt från centrum. Det är lång väntan på varje casting, och 99 gånger av 100 blir du inte bokad. Jag har aldrig förr jobbat så hårt som nu. Man gör det för att få ett brejk. Alla modeller är drömmare.

Kampanj för D&G var som ett SM-guld

För Hampus kom ett brejk ganska nyligen. Han fick göra en kampanj för Dolce&Gabbana.

– Det var deras sommarkollektion och att bli ansiktet utåt för det märket motsvarar nog att ta ett SM-guld.

Vad motsvarar då ett VM-guld?

– Att få göra en Armani-parfym, att vara med och lansera den. En kampanj stannar annars ofta i ett land eller en region, men en parfym lanseras över hela världen.

Yoga skänker lugn inför catwalken

Hampus tränar fortfarande mycket, en gång per dag, eller två gånger om han är ledig.

Hampus tränar fortfarande mycket, men han behöver inte längre nöta in vissa tekniker så som då han satsade på gymnastiken. Foto: Maurizio Montani

– Fast nu behöver jag inte kunna trippelvolt med halvskruv. Det räcker med en bakåtvolt eller lite flickisar, eller att bara stå på händer. Nu tränar jag mest löpning och gym så att kroppen mår bra. Och yoga, det blir jag lugn av och det är bra inför en catwalk eller om jag ska spela in dialog i en film.

”Jag äter och tränar som jag vill”

Så gott som alla Hampus modellkollegor kör med noggranna dieter, men han bryr sig inte om det.

– Jag äter och tränar som jag vill. Jag vill vara lycklig och jag trivs så som jag ser ut. De som jag jobbar med ska tycka om mig för mig, inte för en version av mig, säger han.

Fakta

Drömmer om att skapa ett eget klädmärke

Namn: Hampus Söderström.

Ålder. 29 år.

Bor: Just nu i Turkiet, men reser sedan snart två år runt och bor några månader i taget i olika länder. Uppvuxen vid korsningen Karlavägen-Odengatan.

Familj: Pappa Mats, mamma Kajsa, bror Fabian, syster Katinka. ”Ingen flickvän. Jag träffar många fantastiska människor, men är bara på en plats en obestämd tid. Jag blir lite rotlös. Det är svårt med djupa relationer, men jag får se världen.”

Yrke: Fotomodell.

Instagram: @hampus.soderstrom ”Alla modeller jobbar för att bygga sitt varumärke, och lägger bara upp något när det går bra så klart. Jag har drygt 5 000 följare nu, men det finns de som har 500 000.”

Bakgrund: Elitgymnast som tävlade för KFUM och för landslaget. Har även jobbat bland annat som akrobat på Operan.

Framtidsdröm: ”Att kunna livnära mig på det här. Och att skapa ett eget klädmärke, kanske för idrottskläder.”

Visa merVisa mindre