Fotografiska höjde priset för män – kommentarsfälten exploderade

I dag höjde Fotografiska museet priserna för män. Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Många blev rent ut sagt förbannade.

  • Publicerad 19:26, 8 mar 2017

I dag, på Internationella kvinnodagen, valde Fotografiska museet att höja priserna för män med 13 procent. Det är så mycket mer män tjänar än kvinnor i yrkeslivet i Sverige, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån.

På Fotografiskas Facebook-sida strömmade kommentarerna in. De allra flesta glada för museets ställningstagande. Men en hel del är inte lika glada. Framför allt män.

"Lönegapet är en myt. Handlar om individens val och prioriteringar."

"Svenska kvinnor vill vara barn hela livet. Tänka med känslor, tro på myter. Klappa sig själv på axeln och lägga dämpar på alla män som skapat förutsättningarna för deras möjligheter. Slutar som kortklippta skilda ensamma vrak i nån förort någonstans med två ungar som de inte har koll på. Great success! Länge leve den feministiska modellen!"

– Det finns förstås alltid de som inte tycker om det här. Som säger att det är horribelt, helt sinnessjukt och som vill anmäla oss. Men till dem säger vi att vi älskar demokrati och att de får ha sin åsikt, säger Margit Ingwall, kommunikationschef på Fotografiska.

Fotografiska är mer än nöjd med kommentarsfältet.

– Vi har fått 14 000 likes och bara 0,6 procent av dem är negativa. Det är helt fantastiskt, säger Margita Ingwall, kommunikationschef.

Nyheten om dagens inträde har på deras Facebook-sida nått snart en miljon människor och kommentarerna är nu uppe i nästan 800.

– Vi vill ju att folk ska engagera sig i den här frågan. Och det är tydligt att folk vill och har ett sug att prata om det här, säger hon.

Några av kommentarerna handlar just om att det här är diskriminerande mot män – är det här diskriminerande?

– Vi ville ju lyfta att det fortfarande 2017 ser ut så här. Faktum är ju att det skiljer 13 procent på män och kvinnors löner. Om någon tar det till DO – ja vi får se vad som händer då. Det finns undantag för särskilda händelser som har en berättigad avsikt. Det bedöms från fall till fall, säger Margita Ingwall.

Pengar till Rättviseförmedlingen

Dagens inträde är 130 kronor för kvinnor och 146,90 kronor för män. Det är en höjning med 13 procent.

De extra intäkterna går till Rättviseförmedlingen.

Ett glatt tillrop av många:

"Heja Fotografiska! Och så ett tips till eventuella kränkta män: vänta med att besöka Fotografiska tills imorgon, så är ordningen återställd och ni slipper stödja Rättviseförmedlingen. Ni kan nämligen välja, till skillnad från de kvinnor som dag efter dag tjänar 13 procent mindre än män."