Maggie uppmuntrar vuxna till lek

15 januari. Ett vänligare och mindre ensamt samhälle med friskare och gladare människor. Det, menar Södermalmsbon Maggie Svendsen, 64, skulle bli effekten om hon får igenom sitt medborgarförslag: lekplatser på Södermalm – enbart för vuxna.

I förslaget till stadsdelsnämnden slår hon ett slag gungor, rutschkanor, studsmattor och sandlådor. Fast i större storlek då. ”Vi har så mycket prestationsfokus idag, men att gunga går det liksom inte att vara bra eller dålig på.”

Själv återupptäckte hon lekandets helande kraft efter att hennes man gick bort. ”Jag var väldigt stel i kroppen. Jag promenerade en del men sedan började jag gunga, och kände hur jag kom tillbaka till mig själv. Det finns en väldig tröst i att gunga under ett träd.”

Hjälpande hand

2 maj. Coronaviruset som skapat mycket elände har även fungerat som en katalysator för medmänsklighet. I Stockholm går organisationer och föreningar ihop för att stötta hemlösa.

Vi mötte upp Richard Brunvik som med sin taxibåt levererar överblivet bröd till hemlösa på hotellbåten Gustaf af Klint. Initiativet startades 2015 av Helene Lundgren, då för att ge bröd till flyktingar på centralen.

Behovet har sedan dess förändrats och i och med corona så har allt fler velat hjälpa till att lämna bröd till hemlösa.

– Alla kan hjälpa till på något sätt men ingen behöver vältra sig i ansträngning. Det är många som finns i kulisserna, som ett litet urverk, säger kaptenen Richard Brunvik.

Ingrid håller folk på avstånd

6 april. Det är kollegan Michael Toll som först pratar med Ingrid Rennerstad, södermalmsbon som tröttnade på att folk inte höll sig till Folkhälsomyndighetens uppmaningar om att hålla avstånd från varandra för att inte sprida covid-19. Hennes lösning? En tumstock.

Jag möter upp henne för att ta en promenad och se hur det funkar. Hon sätter fast tumstocken genom att böja den runt handtaget på sin rullator och vi börjar gå. På vägen möter vi många som reagerar på den utfällda vita, och något sluttande, träbiten.

Ett ungt par fnissar och går en omväg runt, en löpare springer upproriskt rakt in i den och en äldre man utbrister ”det funkar!” efter att ha tänkt en stund och sedan förstått att han ska gå runt den tunna pinnen.

På en smal trottoar vänder en kvinna med barnvagn och tar en annan väg, med ett vänligt “vet du, jag kan gå här i stället”. Jag blir uppiggad av Ingrids personlighet och hoppas fler tänker på att hålla avstånd i dessa tider.

Guldpar på guldbro

22 oktober. Mitt på Guldbron står guldbröllopsparet Ulla-Maija och Håkan Nilsson. Om några dagar ska bron invigas, men de har fått möjligheten att fira sina år tillsammans här på bron – innan alla andra släpps fram.

De får inte vara med på den officiella invigningen på grund av restriktioner, men de får en egen liten ceremoni.

”Det är spännande och roligt att vara här, jag tror våra barnbarn kommer tycka det är häftigt. Och vi är nästan först upp!” säger Ulla-Maija.

Historiska fynd i Stigbergsparken

13 november. Inför bygget av nya tunnelbanestationen Sofia i Stigbergsparken fick arkeologer gräva efter svar på vad som gömmer sig under ytan.

Fynden består av pipor, svenskt och kinesiskt porslin, en parfymflaska, blomkrukor, djurben, och ett klackjärn. ”Det verkar också som att de ägnat sig åt spel och dobbel här, vi hittade spelbrickor och en tärning”, säger arkeologen Philip Tonemar.

Majoriteten av det som hittats kommer att hamna på Stadsmuseet.