Nytt blod i glashyttan

10 oktober. Mellan den bara huden och den 1 000 grader varma klumpen av smält glas håller Martin Ehrensvärd en lunta med uppblött tidningspapper för att skydda huden.

Hans väg till Stockholms Glasbruk på Skansen var inte spikrak. När han var 15 år gammal flyttade familjen till Silicon Valley i Kalifornien. Medan föräldrarna gjorde succé i tech-branchen upptäckte Martin ett mer analogt hantverk.

Glasbruket grundades 1933 och 1936 flyttade det till de nuvarande lokalerna på Skansen. Det har drivits av samma familj i tre generationer fram till sommaren 2020. Då tog 24-åringen över det klassiska glasbruket tillsammans med sin flickvän.

Viktig person

3 mars. För nästan exakt trettiofyra år sedan arbetade Karin Lindholm sitt första pass på Konstnärsbaren på Smålandsgatan. När vi träffar henne är det dags för pension. Bilden är rolig för att det finns en målning på väggen i ett av rummen på KB, gjord av Peter Dahl där Karin är med. Så vi bestämde oss för att återskapa konsten.

Det blev en fin förstasida i tidningen och en hyllning till en era. Det jag tar med mig från det här mötet är att hur viktig en plats än må vara, så är den ingenting utan människorna som fyller den.

Med Margaritas och Dry martinis (Karins special) eller bara med ett knack på axeln för att säga att du har ett telefonsamtal, vilket du inte har, för att skicka hem en överförfriskad person utan att du behöver skämmas inför dina vänner.

En god gärning

28 januari. Mathias Kanalga är 13 år och har sparat sitt svallande lockiga hår i snart tre år, när vi träffar honom på Bobby Oduncus salong på Östermalmstorg. Det är stort och fantastiskt, som en lejonman, men nu ska det bort. Han har haft planen länge, sedan han såg ett youtube-klipp för några år sen. Han ville donera sitt hår för att skapa peruker till cancersjuka barn.

En idé som gör mamma Linda stolt och som också kan inspirera andra. Jag får framtidshopp när jag träffar barn som Mathias!

Kompisfika

12 februari. Det ösregnade när jag sprang in i lokalen på Strandvägen. Här inne var det varmt och fullt av folk. Organisationen Nya Kompisbyrån hade tillsammans med Svenskt Tenn en fikaträff för att nya pch etablerade svenskar ska lära känna varandra. Folk matchas ihop utifrån intressen och sorlet fyllde snabbt rummet.

På bilden fikar Quang Phan från Vietnam med Estrid Kjellman. För Quang är språket viktigt för att känna sig som en del av samhället, och Estrids mål är att få nya kompisar och utöka sin världsbild. Fint!

Stillsamt 100-årsfirande

21 november. 1920 öppnade det ett nytt bageri på Karlavägen 77. Sedan dess har Tössebageriet blivit en institution på Östermalm, och nu firar de 100 år i samma lokal. Egentligen skulle de slå på stort med isskulpturer och skådespelare i historiska kläder. Att fira 100 år i samma lokal, under samma namn, är få förunnat. Men den nya corona-vågen satte stopp för planerna på ett jättekalas.

I stället firade Mattias Ljungberg och Linda Ljungberg med att baka Allianskringor och Tösse-S, enligt recept från 1920.