Känn ditt andetag

7 februari. Lägg ena handen på magen och andra på hjärtat. Visst kan du känna hjärtslagens rytm och hur bröstkorgen höjer sig och sänker sig för varje andetag. Lyssna och känn!

– Det betyder att du lever. Det är det viktigaste, allt annat kan ordna sig.

Så instruerade Lidingöbon och yogaläraren Emilia Löf Karlsson oss när vi besökte henne i början av februari.

Då hade hon precis blivit nominarad till titeln Årets yogalärare.

Efter att själv ha varit utbränd hittade hon lugn och styrka i yogan.

– Yoga är inte en träningsform. Det är en livsfilosofi. Att man blir smidig och vältränad …det är bara en benefit.

Hur gick det för Emilia? Hon blev årets yogalärare!

Rörelseglädje med Rose-Marie

11 februari. Rose-Marie Grönlunds soliga leende och rörelseglädje är många människors ljuspunkt i vardagen. 85 år gammal leder hon träningspass för seniorer flera gånger i veckan – helt ideellt. För den insatsen vill hennes elever att hon utses till Lidingös lokala hjälte. När Mitt i besökte Rose-Marie i februari deltog runt 30 personer i hennes träningspass. I september kunde vi meddela att hon röstats fram som vinnare och faktiskt blev Lidingös lokala hjälte.

– Jag känner mig stolt och hedrad, sa hon då.

Skejtboom på Lidingö

29 juni. En stekhet juniförmiddag träffar vi Erik Lundgren vid skateparken i Högsätra. Han är lidingöbo och hängiven skejtare sedan tioårsåldern. Parken ligger honom varmt om hjärtat men den är sliten.

Rails har blivit pååkta av moppar, dränage har proppat igen, kanter till ramperna har lossnat och sticker upp så att man lätt kan fastna – en fara för de många barn och unga som hänger här.

Erik har gjort en namninsamling bland åkare i parken som vill se en upprustning och fått ihop 80 namn.

Kanske vinner den gehör i stadshuset. Idrottschefen Hanna Andersson bekräftar att skejten växer. Dessutom står Högsätraområdet inför en stor remake där idrotten spelar en stor roll.

Svindlande höjder

14 augusti. 2020 blev Lidingös högsta hus, Fyrtornet klart. Huset reser sig 68 meter över Dalenumkajen. I juni fick vi hänga med upp på en första visning. När vi kikade ner på marken från en av de runda balkongerna från 21:a våningen sög det rejält i magen. Kan du känna svindeln när när du tittar på den här bilden?

Skyskrapa eller inte? Därom är meningarna delade. Kanske beror det mest på var man befinner sig. På Lidingö är Fyrtornet högt. Men skulle det placeras i Hongkong eller New York skulle Lidingös imponerande skrapa vara ganska liten och pluttig.

Men det kanske inte spelar någon roll. Arktekten Gert Wingård har sagt att huset med sina böljnade balkonger jazzar över kajen. Det kanske räcker.

Lysande konstverk intresserar de allra minsta

28 november. De fantasifulla verken längs Långängskärret lockar stora och små. För tredje året i rad lyser Lidingökonstnärerna upp i novembermörkret med utomhusutställningen Ljus på Långängen. I år ställer 13 konstnärer, alla från Lidingö, ut 15 verk, och de fick stå kvar ända fram till lucia.

När vi går konstrundan möter vi Josefin Dufva, Reidun Sundberg och Truls Sundberg som gillar kattungen som lapar lysande mjölk. Den lysande konsten intresserar dem så mycket att de vill gå rundan flera gånger.