Fotograferna blickar tillbaka: Så var 2020 på Kungsholmen

Våra fotografer träffar massor av spännande stockholmare varje vecka. Här är fem möten på Kungsholmen som gjort extra stort intryck under året.

  • Publicerad 16:12, 22 dec 2020

Foto: Sacharias Källdén

Gemenskap

15 januari. På café Vallgossen sitter Annabella Silva och pratar med Maj Augustsson. Runt dem sitter flera andra och det samtalas om allt från lokala angelägenheter, till hobbies och politik som till exempel sjukvården. Cafét ska vara en öppen mötesplats och träffpunkt för samtal och samvaro till en billig fikapeng, enligt arrangörerna Stockholms sjukhem och Röda Korset Kungsholmen. Det är fint att se möten uppstå och skratt eka. Tänk vad viktiga de är, dessa mötesplatser.

Dessvärre har mötesplatsen sedan vårt besök tvingats att pausa under större delen av året på grund av pandemin.

Foto: Sacharias Källdén

Kända krögare öppnar på servicehus

14 mars. Kalf & Hansen som kör 100 procent ekologisk mat öppnar restaurang i serviceboendet Pilträdets lokaler på Bolinders plan. Stället ska servera luncher och kommer vara öppen både för de äldre och för allmänheten. Fabian Kalf-Hansen driver restaurangerna tillsammans med sin pappa Rune.

”Vi vill att det ska bli en samlingsplats mellan generationer, att folk ska gå hit för att träffa sina far- eller morföräldrar och äta något gott”, säger Fabian Kalf Hansen.

Foto: Sacharias Källdén

Slöt upp bakom vårdpersonalen

4 april. Undersköterskan Ylva Norvingers Facebook-inlägg om coronakampen inifrån St Görans sjukhus berörde många. Mariana ”Mirre” Dehlin, som driver Mirres Frisörer vid Fridhemsplan sedan 25 år, var en av dem som reagerade – och agerade.

Hon tog kontakt med Ylva, frågade hur hon kunde hjälpa till, och förmedlade kontakt mellan olika aktörer och sjukhuset.

”Pesso bageri har skänkt bröd och bullar som jag har åkt över med, igår var det mackor från Il Café också. Jag har även åkt dit med schampo och inpackningar”, sa Mirre när vi träffade henne.

Foto: Sacharias Källdén

Hjälpande hand

2 maj. Coronaviruset som skapat mycket elände har även fungerat som en katalysator för medmänsklighet. I Stockholm går organisationer och föreningar ihop för att stötta hemlösa. Vi mötte upp Richard Brunvik som med sin taxibåt levererar överblivet bröd till organisationer och härbärgen.

Initiativet startades 2015 av Helene Lundgren, då för att ge bröd till flyktingar på centralen. Behovet har sedan dess förändrats och i och med corona så har allt fler velat hjälpa till att lämna bröd till hemlösa.

”Alla kan hjälpa till på något sätt men ingen behöver vältra sig i ansträngning. Det är många som finns i kulisserna, som ett litet urverk”, säger kaptenen Richard Brunvik.

Foto: Pekka Pääkkö

Unga tränare lyfter Essinge IK

24 oktober. Oktoberrusket gör sig påmint med ett tunt regn över Essinge IP när vi hälsar på. Trots att säsongen är slut råder det ingen brist på aktivitet. På en del av 11-spelsplanen håller P08-laget träning, under ledning av två juniorspelare som är tränare. På en annan del håller 16-åriga Josephine Giertta och Isa Kullberg på att förbereda kvällens träning för F9/10-laget.

”Det är jättekul. Vi har ju spelat fotboll sedan vi var sex år och har lite ledarroller. Vi vill föra vidare våra kunskaper”, säger Josephine.

På ett år har laget växt från 10 till 25 spelare så nu planeras det för att ha två lag nästa säsong.