Foto: Stefan Källstigen

Fotografens val - Haninge i bilder

Varje vecka, året om, får våra fotografer tillgång till massor av spännande platser och människor runt om i Haninge. Det här är deras bästa bilder från 2020.

  • Publicerad 06:15, 27 dec 2020

Foto: Stefan Källstigen

Eldsprakande

Februari. Vid invigningen av det nya ljuskonstverket Midsommardröm i Jordbro i vintras genomförde performance-gruppen Zirkus Loko-Motiv en eldsprakande och häftig show.

Någon enstaka plusgrad ute, kolmörkt och lite mummel från förväntansfulla åskådare. Då tänds plötsligt flera eldar i en sprakande kvällsshow med eldskulpturer mitt i det lilla skogsområdet i Jordbro.

Ackompanjerade av afrikanska rytmer vandrar sedan gruppen långsamt nerför backen i Hurtigs park inför ett 70-tal ungdomar och vuxna som dykt upp.

Foto: Stefan Källstigen

Mötte sin skyddsängel

Maj. Då berättade vi om hur Lasse träffade sin skyddsängel. I december föll han ihop hemma på gatan i Brandbergen efter ett hjärtstopp. Hassan, som av en händelse hade lärt sig hjärt- och lungräddning på Youtube, tvekade inte en sekund att försöka få liv i Lasse när han plötsligt såg honom ligga på gatan. Efter tio minuter kom ambulansen.

Lasse sökte länge efter sin räddare. När han till slut, efter drygt fyra månader, träffade Hassan Nasaji är han tårfylld och har svårt att hitta orden.

– Du har varit min okända hjälte. Nu är du min kända hjälte.

Emma V Larsson, Haninge, Tyresta nationalpark, författare Foto: Sacharias Källdén

Inspireras av Haninges natur

November. Tungelstabon och författaren Emma V Larsson tog med Mitt i på en rofylld promenad ute i Tyresta.

Här i Haninges natur hämtar hon inspiration till sina barnböcker, som utspelar sig i just Tyresta och på Nåttarö.

– Jag tror att många gör det för krångligt för sig när de ska ut i skogen. Det gäller att inte vilja för mycket, utan att lägga det på en lagom nivå. Man går så långt man orkar sen sätter man sig ner och äter. Det behöver inte vara svårare än så här.

Foto: Sacharias Källdén

Skördade framgångar

November. Nykomlingen IFK Haninge överträffade alla förväntningar under hösten och var med och fajtade om kvalplatsen till superettan.

Det gick inte hela vägen, men tränaren Tino Katsoulakis och spelaren Marijan Cosic som Mitt i träffade på Torvalla IP innan säsongens sista, avgörande matcher var nöjda med framgångarna.

– Vi har jobbar målinriktat, men att det här kom redan i år är ändå lite överraskande, sa Tino Katsoulakis.

Foto: Sacharias Källdén

Matlagning till skogs

December. Stormkök: Så stavas årets julklapp. Vendelsöbon Linda Klasson som håller matlagningskurser på just stormkök ute i Haninges skogar har märkt av det ökade intresset.

– Det är verkligen jätteroligt att fler upptäcker hur bra det är. Allt smakar dessutom så mycket godare utomhus, det är som att man använder alla sinnen på ett annat sätt.

Hon rekommenerar att man lagar sin egen mat även ute i skogen.

– Tänk på stormköket som ugnen och spisen hemma, och laga den mat som du gillar.