Minna Ridderstolpe är fotografen som tagit familjeporträttering till en ny nivå - genom att helt enkelt flytta in. Foto: Mikael Andersson

Fotografen som blir din familjemedlem - under ett dygn

Välkammade familjeporträtt är passé, nu är det hardcoredokumentärt som gäller. Tallkrogenfotografen Minna Ridderstolpe har tagit familjeplåtningen till en ny nivå - genom att helt enkelt flytta in hos sina fotoobjekt.

  • Publicerad 11:21, 20 nov 2016

Om ett barn börjar rita på väggarna rör jag inte ett finger för att stoppa det

"Jag är långt ifrån någon tyst fluga på väggen. Jag är med och snackar och käkar mellis jag med, det skulle nog bli lite creepy om jag bara smög runt som en vålnad" säger Minna Ridderstolpe. Foto: Mikael Andersson

Det ständiga flödet av bilder på Det Perfekta Livet som fyller sociala medier har väckt kampandan hos fotografen och Tallkrogenbon Minna Ridderstolpe.

– Livet ser ju inte så. Det är stökigt, barn gråter och slabbar och härjar. Utspilld mjölk, bebisar som suger på disktrasor, allt det där, DET är livet!

Det har nu gått snart två år sedan hon, med inspiration från amerikanska fotografer, blev en av de första i Sverige att erbjuda familjer ett nytt porträtteringskoncept - där hon med kameran i högsta hugg lever som en extra familjemedlem för några timmar. Eller allra helst: dygn.

– Det bästa är när jag sover över, då hinner man bli bekväm med varandra på kvällen och kan direkt gå nära inpå när man ska dokumentera de stökiga morgonrutinerna.

"Är nog inte för alla"

Att det skulle kunna bli lite väl intimt är inget som Minna hittills upplevt. Något som bekräftas av Svedmyrafamiljen Joel Holmer och Karina Torreija och deras två barn, som inte tvekade en sekund att bjuda in en vilt främmande människa ända in i familjelivets innersta rum.

– Det är klart att det kanske inte är till för alla. Men jag tycker det känns oväntat naturligt. Det enda är väl att man kanske tänker lite extra på att hålla in magen, säger Joel Holmer och skrattar medan Minna ålar på mage över golvet för att få till en bra kameravinkel på soffmyset.

Hardcoredokumentärt med gråt och tandagnisslan

Reglerna är enkla. Inga matchande kläder, inget poserande, inga välriktade smil in i kameran. Vardagslivet fortskrider precis som vanligt, "oregisserat och hardcoredokumentärt" som Minna beskriver det, medan hon knäpper av bild efter bild. Sönerna Phoenix och Mason tittar på tv. Knäpp! Mason skrattar och hoppar i soffan. Knäpp! Phoenix kastar pannkakor på golvet och gråter - pappa tröstar. Knäppknäppknäpp!

– Jag fotar barnen massor själv med telefonen också så klart, men det blir ju inte i närheten av samma kvalitet. Och om ens barn gråter är ju inte det första man tänker på att ta upp kameran, men det är ju också en del av livet, säger Karina Torrijo.

Trots att Minna fotograferat så många familjer att hon tappat räkningen, har hon hittills inte stött på några direkta problem.

– Nej, det skulle i så fall vara om någon skulle bli arg för att jag låtit något hända. Men jag gör alltid klart från början att jag är här för att dokumentera, om ett barn börjar rita på väggarna så rör jag inte ett finger för att stoppa det. Jag plåtar.