Emma Lundh då hon spelade i AIK 2014, och då besvären från MS började dyka upp. Foto: Chris Anderson

Fotbollsstjärnan Emma Lundh drabbad av MS

Under flera år led Emma Lundh av allt värre trötthet. I februari fick den damallsvenska fotbollsstjärnan från Viksjö veta varför. Hon fick, 27 år gammal, diagnosen multipel Skleros (MS).

  • Publicerad 15:28, 9 nov 2017

Det var ångest. Jag satt i tomma intet och kunde inte förstå vad som hände. Men samtidigt så var det en lättnad. Plötsligt hade jag svar på så många frågor, säger Emma Lundh till SVT Sport.

Hon började spela fotboll i IFK Viksjö och gick sedan vidare via BP till allsvenskt spel med Hammarby, Djurgården, Linköping och AIK. 2015 togs Emma Lundh ut i landslagstruppen till VM i Kanada, men fick ingen speltid. Karriären fortsatte i norska Lilleström och därefter i engelska Liverpool 2016 innan Emma återvände till Damallsvenskan och skrev på för Vittsjö inför årets säsong.

Kände skam

Men då hade hon redan känt av en orimlig trötthet och känslan av elstötar i benen ända sedan tiden i AIK 2014.

I slutet av februari i år fick Emma Lundh diagnosen MS. Hon reagerade med skamkänslor och har kämpat för att dölja sin sjukdom för alla utom de allra närmaste. Tills för bara ett par dagar sedan då Emma Lundh skrev ett långt blogginlägg – sitt livs första – om sin sjukdom.

Svårt känna att hon dög

”Från att se sig själv som en elitidrottare och med en mer än duglig självkänsla var jag nu bara en vandrande sjukdom. Vem var jag nu? Vad skulle jag göra? Vem skulle vilja leva med någon som jag?” skriver Emma Lundh om känslorna när hon fick ”läkarens dom”.

Så småningom lärde hon sig att acceptera diagnosen, men det tog tid att återfå känslan av att duga.

”Jag har aldrig sett ner på en annan människa som lever med fysiskt eller psykisk ohälsa, men när det helt plötsligt handlade om mig så gällde något helt annat”, skriver Emma Lundh.

”Långt ifrån hopplöst”

Behandlingen mot MS gav snabbt resultat, Emma Lundh började känna sig pigg igen. Och i september kunde hon spela fotboll på elitnivå igen. Då började beslutet att inte längre dölja sin sjukdom att växa fram. Emma Lundh valde att gå ut med det på egen hand, i sitt blogginlägg.

”Jag ville ge er något mer än bara den där sorgliga hopplösa bilden av mig själv som jag såg den 27 Februari. Visst är MS en sorg och någonting man helst slipper. Men det är faktiskt långt ifrån hopplöst”, skriver hon.

En match kvar i år

Vittsjö GIK säkrade nytt kontrakt i Damallsvenskan i lördags då man spelade 2–2 mot KIF Örebro, med Emma Lundh på planen då laget kvitterade på övertid vilket gav den nödvändiga poängen.

Nu återstår bara en match av årets säsong, Eskilstuna United borta på söndag. Efter det går kontraktet med Vittsjö ut och Emma Lundh vet inte riktigt vad hon ska göra.

– Jag tänker mycket på att köra vidare och se hur det går nu när jag får rätt behandling. Att ge fotbollen, som jag älskar, en chans till. Jag har energi nu, säger hon till SVT Sport.