Viskning= 20 dB, skyfall=50, gräsklippare=90 dB, fyrverkeri 140 dB Foto: Mostphotos

Fotbollsspel jämförs med industribuller

Endast ett klagomål har kommit in på ljudet från fotbollsspelandet på Ursviks IP. Ändå är kommunen enligt lagen skyldig att åtgärda bullret – vilket gjort att man tillfälligt dragit in träningstider.

  • Publicerad 15:24, 23 okt 2018

Flera läsare har tyckt att det är oproportionerligt att ett klagomål ska få sådana konsekvenser men kommunen är enligt lagen skyldiga att vidta åtgärder mot buller, oavsett om det bara är ett klagomål som kommit in, berättar Mikael Eljenmyr, idrottschef i Sundbyberg stad.

– Enligt miljöbalken är vi i första hand skyldiga att undersöka om det är problem med buller. I andra hand måste vi vidta åtgärder. Det vi gjort är kortsiktiga åtgärder och jag hoppas att vi kan hitta långsiktiga lösningar som är bra för både boende och föreningslivet. Jag som idrottschef vill verkligen att vi har ett rikt förenings- och idrottsliv i kommunen.

Fem mättillfällen

Ljudet från fotbollsspelandet jämförs med industribuller – då det är det som riktlinjerna säger att man ska jämföra med berättar Mikael Eljenmyr.

Vid Ursviks IP har man mätt ljudet vid fem tillfällen. Två gånger då ungdomar spelat och tre gånger under maj och juni då A-laget spelat.

Vid mättillfällena för A-laget har för höga ljudvolymer – uppåt 83 decibel – uppmätts utomhus uppemot 400 gånger under matchtiderna.

Enligt Boverket bör det som mest bullra från ”industri/eller annan verksamhet” med 50 decibel under dagtid och 45 decibel under kväll, natt och helger utomhus vid bostäder.

Inomhus har ljudvolymer på över 55 decibel uppmätts mellan tre och tolv gånger per match. Här rekommenderar Folkhälsomyndigheten att ljudnivån inte ska överstiga 45 decibel.

Vill man ha något att jämföra med så innebär 20 decibel en viskning, 50 decibel kraftigt regn, 90 decibel en hårtork eller gräsklippare och 140 decibel fyrverkeri eller gevärsskott på en meters avstånd.


Bullernivåer

Så högt bullrar det. Siffror i decibel.

Källa: Axbom.se, Socialstyrelsen


Publik tjoade för mycket

När ljuden enligt mätningarna överskred volymen utomhus så berodde det främst på att publik tjoade eller att domaren blåste i visselpipan.

Att man mätt just tre A-lagsmatcher då det är mer liv än vid träningar och matcher för yngre spelare har ifrågasattas av Ursvik IK.

 – Vi har skrivit i beslutet att vi skyndsamt behöver förslag på långsiktiga lösningar. Jag hoppas att ärendet kan tas upp i de berörda nämnderna i början på nästa år, säger Mikael Eljenmyr.
Företaget som utfört bullermätningarna har bland annat föreslagit att en bullerskärm skulle kunna sättas upp för att dämpa ljudet från fotbollsplanen.´
Jag hoppas av hela mitt hjärta att vi kan hitta en bra lösning för alla

Mikael Eljenmyr

– Vi tittar på det. Det finns även lösningar där man stängt in planen i fotbollstält. Jag hoppas av hela mitt hjärta att vi kan hitta en bra lösning för alla, säger Mikael Eljenmyr.

Han berättar att det även har kommit in klagomål på att det låter för mycket från Sundbyberg IP och Örvallen.

– Men vi kan ju inte dra in tider överallt, det är ingen bra lösning. Jag och kultur – och fritid behöver komma in tidigare i projekt när man bygger nytt för att kunna vara med och påverka till exempel hur man sätter fönster och balkonger på husen och var man planerar in idrottsytor.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04

Körigt för bärgaren när första halkan kom

Nyheter När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36