Fotbollsliraren som sadlade om och blev VM-cyklist

Hela uppväxten spelade hon fotboll och ville bli proffs, men knäskador satte stopp för karriären. Några år senare blev proffsdrömmen ändå sann för Sara Penton från Mälarhöjden – fast som cyklist. Nu är hon en del av landslaget och gör sitt tredje VM i Österrike i slutet av september.

  • Publicerad 12:09, 10 sep 2018

– Jag kan sakna fotbollen, det är bland det roligaste jag vet, men cyklingen har fyllt hålet ganska bra, säger 29-åriga Sara Penton.
Fotbollssatsningen under ungdomen var seriös. Hon spelade med Sätra SK och sedan Segeltorps IF men till slut blev skadorna för svåra.

Utforskade världen i två år

– Jag hade olika knäskador. Flera gånger kom jag tillbaka och höll drömmen vid liv, men vid 18–19 gick det inte längre.
Sara stack ut och reste i nästan två år.
– Då tränade jag inte så mycket. Jag utforskade världen i stället. När jag kom hem började jag med Nordic Military Training för att komma i form igen.

Kom sjua i sin första cykeltävling

2010 började Sara jobba på Cykloteket i Västberga och året därpå gjorde hon och några arbetskamrater en Svensk Klassiker. Det var då hon fastnade för landsvägscykling på allvar.
– Jag hittade något jag tyckte var kul och det gick samtidigt ganska bra, det hänger väl ofta ihop.
”Ganska bra” är ingen överdrift. 2013 ställde Sara upp i sin första cykeltävling – och kom sjua. Redan året därpå började hon vinna lopp i Sverige.

Slutade jobba och blev proffs

– Då fick jag en tränare och gjorde lite tester. Han sa att med de siffrorna som nybörjare borde jag satsa på cyklingen. Så 2015 tog jag tjänstledigt, och jag har inte varit tillbaka på jobbet sedan dess.

Sara Penton är proffscyklist sedan 2016. Foto: Privat

I början levde Sara på sina besparingar, men sedan 2016 är hon proffs, första året i stallet Lares Waowdeals och sedan 2017 i Team VIRTU Cycling Women.

Gick genom rutan i VM-debuten

Det första landslagsuppdraget fick hon redan 2014, i World Tour i Vårgårda, och därefter har hon representerat Sverige i mängder av internationella tävlingar, inklusive flera EM och VM.
VM-debut gjorde hon i Qatar 2016 då hon slutade på 55:e plats, men gick genom rutan när hon hela loppet jobbade stenhårt för det svenska laget.

Är ofta hjälpryttare i blågult

– Jag är oftast hjälpryttare. I den rollen syns man mycket under loppet och man gör mycket för lagkamraterna – skyddar för vinden, täcker upp om någon försöker göra en utbrytning, hämtar flaskor från bilen – men man syns inte högt upp i resultatlistan.
Är du inte sugen på att få skina själv också?
– Jag trivs som hjälpryttare, och jag är bra på det, men jag vill inte fastna där. Jag vill göra egna resultat också, och jag börjar närma mig men det tar tid. Det gäller att våga stå på sig också, att säga att det är min tur att få chansen. Jag får inte bli för bekväm i rollen som hjälpryttare.

”En av världens bästa”

Sara var med i VM även i Bergen i Norge 2017 och när den svenska truppen till årets VM i Innsbruck i Österrike presenterades i förra veckan är hon uttagen som en av tre blågula damer i linjeloppet, också nu som hjälpryttare (åt Emilia Fahlin och Hanna Nilsson).
– Sara har visat flera gånger att hon är en av världens bästa hjälpryttare, säger Förbundskapten Lucas Persson.
– Banan är väldigt kuperad och det passar Emilia och Hanna bättre, men jag kan göra ett bra jobb för dem, säger Sara.
Hur är det att ha kommit in i en sport i så pass hög ålder som du gjorde?
– Fördelen är att det är ett medvetet val. Jag har rest och jag har jobbat. Jag vet vad jag gör och varför jag väljer det här. Nackdelen är att jag inte är så bra tekniskt, och det har blivit många krascher.

Körde i potthål och kraschade

Den värsta kom i april i år. Sara var i Stockholm några dagar, mellan ett läger på Mallorca och en tävling i Kina, när hon tog en träningsrunda med några kompisar och körde rakt i ett potthål.
– Jag stod på ansiktet och slog ut några tänder, men jag fick ingen hjärnskakning i alla fall. Det blev lite vila och rehab men jag missade bara den där tävlingen i Kina och i mitten av sommaren var jag i form igen.

Siktar mot OS i Tokyo 2020

Målen framöver är att vinna fler SM-guld, Sara vann 2017, och att göra egna internationella resultat på World Tour. Och så finns OS i Tokyo 2020.
– Ja, då vill jag vara med och vara i min bästa form, antingen som hjälpryttare eller som avslutare.