Stressigt. Mannen var ledare i en fotbollsklubb och jobbade väldigt mycket när han i maj 2018 skulle handla varor till en avslutningsfest. Foto: Tomas Stark

Fotbollsledare frikänd från stöldåtal

En man i 30-årsåldern har friats i Attunda tingsrätt där han stod åtalad för stöld efter att han tagit varor för nära 5 000 kronor utan att betala för dem på Ica Maxi i Häggvik.

  • Publicerad 05:40, 21 jan 2021

Mannen har erkänt de faktiska omständigheterna, men han motsatte sig att han skulle dömas då han hänvisade till att han hade glömt att betala för varorna och alltså saknat uppsåt att stjäla.

Den åtalade uppgav att han skulle göra två inköp, ett för privat bruk och ett för sin arbetsgivares räkning. Han arbetade för en fotbollsklubb och skulle handla inför en avslutningsfest som skulle hållas någon vecka senare.

De varor som han skulle ha privat skannade han i butiken och lade ner i kassar i kundvagnen. Övriga varor – de som han skulle inhandla till klubben – la han direkt i vagnen. Tanken var han skulle be om hjälp med att få betala dessa vid kassan.

Men detta glömde han då han ”var inne i sin egen bubbla”. Orsaken till detta var, förklarade mannen, sannolikt att han vid denna tidpunkt arbetade cirka 16 timmar per dag sex dagar i veckan och att han dessutom hade fått två eller tre störande telefonsamtal inne i butiken som stressade honom.

Uppsåt inte bevisat

Tingsrätten ansåg att mannens uppgifter om hur det hade gått till ”inte är så osannolika att de kan lämnas utan avseende”.

De övervakningsfilmer som spelades upp visade heller ingenting som talade mot mannens uppgifter då han inte visar ”något tecken på nervositet eller avvikande beteende i övrigt, bortsett från det förhållandet att han faktiskt lämnar butiken utan att betala för merparten av varorna”, skriver tingsrätten.

Sammantaget var det enligt rätten inte visat att mannen hade tagit varorna med uppsåt att stjäla och ”under sådana förhållanden ska åtalet ogillas”.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Många stockholmare väntas till fjällen på sportlovet

Nyheter Skidpass kan sälja slut Skidorterna räknar med många sportlovsfirare under vecka nio när skolorna i Stockholm har ledigt. Det uppger flera skidanläggningar.söndag 28/2 8:12

Skolor håller stängt efter sportlovet

Nyheter Elever vittnar om tuffare krav med distansundervisning Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en...fredag 26/2 15:30