Fotbollsklubben NSK ska ockupera fotbollsplan

Norrmalm har redan klart sämst tillgång till fotbollsplaner avalla stadsdelar. Nu tar staden dessutom ytterligare tider, på Norra Real, av Norrtulls SK. Situationen blir ohållbar menar klubben som nu planerar en planockupation på tisdag.

  • Publicerad 09:47, 17 aug 2018

– Det är skrämmande vilket förakt politiker visar för barns rättigheter, allas lika värde och den demokratiska processen. Detta är i praktiken en strukturell mobbning av idrottande barn på Norrmalm, som hade varit helt oacceptabel i alla andra sammanhang.

Sveriges sämsta förutsättningar

Lokaltidningen Mitt i har flera gånger tidigare skrivit om plankrisen för Norrtulls SK och att Norrmalm har Sveriges sämsta förutsättningar för barn och ungdomar att idrotta.


I början av året hade Norrmalm motsvarande en 11-mannaplan per 7 000 barn, jämfört med en plan per 2 000 barn i snitt i Stockholm.

Ännu värre senaste halvåret

Ett resultat av det är att cirka 500 barn utestängs från fotbollen på Norrmalm på grund av bristande tillgång till planer. Endast 13 procent spelar fotboll på Norrmalm jämfört med 21 procent i liknande stadsdelar och Stockholm i snitt.

Det senaste halvåret har situationen dessutom förvärrats ytterligare. I stället för att att förbättra barnens förutsättningar tog Stockholms stad i våras bort en av endast två 7-mannaplaner på Norrmalm, vilket har medfört att det i dag finns motsvarande en 11-mannaplan per 14 000 barn på Norrmalm.

Nytt dråpslag – fler tider norpas

Nu förlorar Norrtulls SK ytterligare plantider då Stockholms stad har bestämt att gymnasieskolan Norra Real ska tilldelas tiden 16–17.30 måndag till fredag – tider som klubben har haft under våren. Beslutet innebär att 300 barn som spelade fotboll i våras blir av med sin träningstid.
Norrtulls SK fick beskedet i tisdags, och det fick bägaren att rinna över. Nu drar klubben igång en protestaktion i form av en planockupation.

Planockupation på tisdag

Alla NSK:are med vänner, grannar, anhöriga och ”andra som står upp för barns lika värde och rättigheter” uppmanas att komma till Norra Real och ockupera fotbollsplanen klockan 16–18 på tisdag, den 21 augusti.
Utöver själva bristen på fotbollsplaner finns ett stort problem med att olika beslut bollas omkring i nämnder och förvaltningar, menar Martin Carlon.

”Nu har vi fått nog”

– De senaste besluten bygger ju på en fullständig oförmåga av förvaltningarna att samarbeta och kommunicera, samtidigt som politiker vägrar att ta ansvar och i stället skyller ifrån sig. Genom detta körs medborgarna över och den demokratiska processen undergrävs. Och nu har vi fått nog!

Martin Carlon, Norrtulls SK:s ordförande på Bellevue BP – numera Norrmalms enda godkända 7-mannaplan.

Norrtulls SK vill att Stockholms stad säkerställer att alla barn i Stockholm får samma förutsättningar att utöva sin idrott, att de står upp för FN:s barnkonvention, och följer en demokratisk process.
För att åstadkomma det kräver klubben att staden omgående bygger en ersättningsplan för Johannes BP, omgående planerar för en 11-mannaplan på Norrmalm, och omgående inleder en demokratisk dialog för att säkerställa att barnens behov och rättigheter tillgodoses framöver.

Fakta

Bellevue BP enda godkända 7-mannaplanen

Norrtulls SK är en av Stockholms största idrottsföreningar med över 2 000 aktiva medlemmar, varav över 90 procent är barn och ungdomar.

Klubben har verksamhet inom bandy, bordtennis, fotboll, handboll och innebandy.

2018 tilldelades Norrtulls SK årets Nelson Mandela-pris av Stockholms stad för sitt arbete med integration av nyanlända barn och unga, och utsågs även till Sveriges bästa ungdomsklubb i bordtennis.

På Norrmalm finns i dag endast en 7-mannaplan för fotboll (Bellevue BP), plus en plan på Norra Real som egentligen är för liten för 7-mannaspel, ingen fullstor idrottshall och ingen hall för bordtennis.

Visa merVisa mindre